Informacje

Nadprodukcja brojlerów w Rosji - spadki cen skupu

Nadprodukcja brojlerów w Rosji - spadki cen skupu

Zgodnie z szacunkami rosyjskich organizacji drobiarskich, produkcja mięsa drobiowego ma wzrosnąć w ciągu najbliższych trzech lat do 5.3 mln ton z poziomu 4.85 mln ton, który drobiarstwo w Rosji osiągnęło w roku 2017. Tak dynamiczny wzrost jest konsekwencją inwestycji realizowanych przez przedsiębiorstwa drobiarskie, które cały czas raportują zwiększanie mocy produkcyjnych. Opisana sytuacja prowadzi do spadku cen jakie producenci uzyskują za produkowane mięso. Według wielu szacunków obecne poziomy cen hurtowych mięsa gwarantują jedynie pokrycie kosztów produkcji. Konsekwencją tego są problemy z płynnością finansową, które dotykają najbardziej zadłużone wśród rosyjskich zakładów drobiarskich. Sytuacja drobiarzy w Rosji jest tak zła, że specjalny program pomocowy opracowało tamtejsze ministerstwo odpowiadające za sprawy rolne. Rozwiązaniem problemów ma być eksport. W 2017 roku Rosja wyeksportowała mięso drobiowe o wartości ponad 180 milionów dolarów. Wartość ta ma osiągnąć za niespełna trzy lata prawie 450 milionów USD. Aby  do tego dojść rosyjskie firmy wspierane przez rząd mają pojawić się, bądź zwiększyć swoją obecność na takich rynkach jak: Chiny, Japonia, Korea Południowa, Kongo, RPA oraz Nigeria.