2019-08-12
Od dłuższego czasu informujemy o problemach sektora drobiarskiego w Rosji. Do tej pory za główny powód kłopotów rosyjskich przedsiębiorstw drobiarskich uważano nadprodukcję. Obecnie pojawiły się kolejne próby wyjaśnienia pogarszającej się kondycji producentów drobiu z Rosji. Portal globalmeatnews powołując się na rosyjskich ekspertów rynku twierdzi, że w Rosji oprócz bardzo silnej konkurencji wewnętrznej mamy do czynienia z rosnącymi kosztami produkcji. Co więcej, sytuacja ta trafia na malejącą siłę nabywczą konsumentów krajowych. Zgodnie z ustaleniami globalmeatnews rentowność produkcji w rosyjskich zakładach drobiarskich waha się w granicach 5 - 7 procent. Powoduje to, że nowe inwestycje nie są na razie planowane, a wiele rozpoczętych jest wstrzymywanych. Według globalmeatnews, wszystko to doprowadziło do ponad pięcioprocentowego spadku produkcji mięsa drobiowego w Rosji (między styczniem, a końcem maja tego roku w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej) oraz do aż 24 procentowego spadku produkcji mrożonego mięsa drobiowego.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl