Informacje

Nowe normy dla jaj z wolnego wybiegu

Nowe normy dla  jaj z wolnego wybiegu

Komisja Europejska przedłużyła o miesiąc czas, w którym w przypadku grypy ptaków - lub w przypadku innych nadzwyczajnych sytuacji - jaja od kur korzystających z wolnego wybiegu zachowają swój „wolnowybiegowy” status mimo, że będą przebywały w zamknięciu.  Zgodnie z opublikowanym dzisiaj rozporządzeniem Komisji jaja będą mogły być etykietowane jako pochodzące z chowu na wolnym wybiegu nawet w przypadku trzymania kur w zamknięciu przez 16 tygodni.

Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz ogłoszona dzisiaj decyzja Komisji Europejskiej jest bardzo korzystna dla branży. Od późnej wiosny Izba usilnie zabiegała o takie właśnie rozwiązanie biorąc udział w konsultacjach organizowanych przez polskie i europejskie władze.

Nowe przepisy zawierają także inne korzystne doprecyzowanie. Producenci jaj z wolnego wybiegu skorzystają na tym, że okres utrzymywania kur w zamknięciu będzie liczony dla każdego stada indywidualnie, a nie dla całego kraju łącznie.  To pozwoli działać branży bardziej elastycznie.