Informacje

Obiecujące prognozy dla rynku proszku jajecznego

Obiecujące prognozy dla rynku proszku jajecznego

W 2018 roku światowy rynek proszku jajecznego osiągnął poziom 201 755 ton.  Skumulowany roczny wskaźnik wzrostu  (CAGR) wyniósł 4,5 proc. w  latach 2011 - 2018 - wynika z  raportu opublikowanego przez  Research and Markets. Analitycy spodziewają się, że do roku 2024 ten segment przetwórstwa jaj wzrośnie do 251 076 ton, a CAGR wyniesie 4 proc. w latach 2019 - 2024.  Specjaliści tłumaczą,  że  czynnikami napędzającymi wzrost popytu  na proszek jest głównie możliwość długiego terminu przechowywania (od 5 do 10 lat),  łatwość transportu i  mniejsza powierzchnia magazynowania,  brak odpadów (niż w przypadku jaj w skorupkach) i  wygoda w użyciu  z uwagi na postać  fizyczną  – co zmniejsza straty w procesie produkcyjnym przemysłu spożywczego. W  strukturze geograficznej Europa stanowi największy rynek. Proszek  jest  stosowany w wielu gałęziach  przemysłu spożywczego, ale najwyższe zapotrzebowanie generuje piekarnictwo, następnie producenci sosów i  dressingów. W grupie największych graczy rynkowych w kategorii proszku wymienia się:  Sanovo Group, Weko Group, Eurovo S.R.L., Rembrandt Enterprises Inc., Rose Acre Farms, Inc., Kewpie Egg Corporation.