Informacje

Ograniczenia w amerykańskim eksporcie

Ograniczenia w amerykańskim eksporcie

Szalejąca w Stanach Zjednoczonych grypa ptaków skutkuje wprowadzeniem ograniczeń w imporcie amerykańskich towarów z sektora drobiarskiego. Wielu importerów stosuje regionalizację, jednak zasięg geograficzny występowania ognisk HPAI jest już naprawdę spory. Tym samym kłopoty handlowe dotykają wielu ważnych regionów drobiarskich. Ponad 80 państw zastosowało ograniczenia w imporcie z USA. Argentyna, Korea Południowa i Tajlandia zakazały przywozu żywego drobiu z całych Stanów Zjednoczonych, ale żaden kraj nie wprowadził ograniczeń wobec całych Stanów Zjednoczonych w odniesieniu do mięsa drobiowego i produktów mięsnych, jak to zrobiły niektóre państwa przy wybuchu epizoocji w latach 2014- 2015. Według amerykańskich urzędników z USDA dziesięciu największych odbiorców drobiu z USA tylko częściowo zakazało importu, to znaczy, że zakazem wywozu zostały objęte wybrane obszary, na przykład hrabstwa lub całe stany. Dlatego jeśli chodzi o handel to Amerykanie są w znacznie lepszej sytuacji niż w latach 2014-2015. Dziesięciu największych importerów amerykańskiego drobiu to Meksyk, Chiny, Kanada, Kuba, Gwatemala, Tajwan, Filipiny, Angola, Kolumbia i Wietnam. Kroki podejmowane przez największych importerów są obecnie zdecydowanie bardziej łagodne niż w roku 2015, kiedy siedmiu kluczowych klientów wstrzymało import z całych Stanów Zjednoczonych. Jednym z takich odbiorców były Chiny, które zamroziły handel z USA na kilka lat. Wprowadzony wówczas zakaz eksportu drobiu i jaj na rynek chiński został zniesiony dopiero w listopadzie 2019 roku, gdy oba kraje starały się sfinalizować umowę łagodzącą skutki trwającej wojny handlowej. Następnie, w 2020 roku Chiny dogadały się ze Stanami Zjednoczonymi w sprawie regionalizacji. Chiny zadeklarowały, że w sytuacji, gdy w USA zostanie wykryte ognisko grypy ptaków, Pekin nie wprowadzi zakazu importu drobiu i jaj dla całego kraju, a jedynie ograniczy się do stanu, w którym potwierdzono ognisko choroby.