Analizy, komentarze, prognozy

Polskie zagłębia drobiarskie

Polskie zagłębia drobiarskie

Produkcja drobiu w Polsce jest bardzo zróżnicowana terytorialnie. Sytuacja ta rzutuje na różnice w poziomach cen skupu żywca osiąganych w poszczególnych regionach. Nierównomierne, drobiarskie „pokrycie” naszego kraju ma tez istotne znaczenie w sytuacjach nadzwyczajnych, takich jak grypa ptaków. Szczególnie ważne jest to przy wprowadzaniu ewentualnych ograniczeń eksportowych przez państwa leżące poza Unią Europejska, które stosują regionalizację oparta na województwach, a nie powiatach.

W Polsce w Produkcji drobiu przoduje Mazowsze oraz Wielkopolska. Spore znaczenie maja także województwo łódzkie oraz warmińsko-mazurskie. Poniżej, na podstawie danych GUS, publikujemy dwa zestawienia. Pierwsza tabela obrazuje udział poszczególnych województw w produkcji żywca drobiowego w Polsce ogółem. Drugi zbiór to liczba ferm utrzymujących ponad 10 tys. sztuk kurcząt rzeźnych.

Dane za badaniami GUS z 2013 roku. Najnowsze informacje znajdują się w „Poultry Insider” nr 12 z 20 listopada 2017 roku.

Udział poszczególnych województw w produkcji żywca drobiowego w Polsce ogółem:

Województwo

Procentowy udział w produkcji żywca drobiowego

dolnośląskie

2,74

kujawsko-pomorskie

5,19

lubelskie

3,86

lubuskie

4,25

łódzkie

6,41

małopolskie

1,53

mazowieckie

24,75

opolskie

2,09

podkarpackie

1,50

podlaskie

4,47

pomorskie

4,70

śląskie 

4,24

świętokrzyskie

2,67

warmińsko-mazurskie

8,37

wielkopolskie

17,42

zachodniopomorskie

5,83

 

Liczba dużych producentów brojlerów w poszczególnych województwach (wg. danych z badania GUS 2013):

Województwo

Liczba ferm utrzymujących powyżej 10 tys. sztuk ptaków

dolnośląskie

68

kujawsko-pomorskie

91

lubelskie

79

lubuskie

56

łódzkie

200

małopolskie

49

mazowieckie

298

opolskie

62

podkarpackie

91

podlaskie

114

pomorskie

131

śląskie 

102

świętokrzyskie

73

warmińsko-mazurskie

75

wielkopolskie

234

zachodniopomorskie

72

Razem

1797