2017-11-20
Polska jest trzecim, pod względem wielkości, producentem mięsa kaczego w Europie. Możliwe jednak, że niebawem przesunie się na miejsce drugie. Analiza polskiego potencjału produkcji mięsa kaczego wraz z danymi historycznymi oraz prognozami na przyszłość jest jednym z tematów najnowszego wydania „Poultry Insider”.
W „Poultry Insider” podjęliśmy także nietypową próbę spojrzenia na problem nadprodukcji kurcząt rzeźnych przez pryzmat bazy produkcyjnej czyli liczby dużych gospodarstw oraz pogłowia brojlerów. W naszym raporcie, oprócz odpowiedzi na pytanie jak zmieniły się te wielkości w ciągu minionych trzech lat, znajdują się także informacje pozwalające na precyzyjne określenie potencjału każdego z województw.
Na rynku jaj panuje coraz większa nerwowość. W związku z tym, oprócz bieżącego komentarza rynkowego, „Poultry Insider” oferuje wszystkim zainteresowanym zestawienie detalicznych cen jaj w ofertach największych sieci handlowych w Polsce.
W „Poultry Insider” datowanym na 20 listopada 2017 - jak zwykle - pojawia się duża liczba wykresów, tabel i analiz odnoszących się do rynku drobiarskiego. Jednak narzędzie „PI” zawiera również wiele użytecznych informacji. Wśród nich między innymi:
- bułgarskie przewidywania dotyczące zachowania rynku jaj w Europie
- holenderska pomoc dla Wietnamu w planowanym eksporcie drobiu do UE
- prognozy możliwych, przedświątecznych braków jaj we Włoszech
- amerykański departament rolnictwa krytykuje WTO w sprawie zaleceń dla drobiu
- Rumuni zwiększają swoją produkcję drobiu
- znany koncern samochodowy inwestuje w… produkcję jaj
Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Formularz zamówienia tego narzędzia znajduje się tutaj.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl