2021-04-06
W styczniu Wielka Brytania nie była już drugim największym odbiorcą mięsa drobiowego z Polski. Brytyjczycy spadli na czwarte miejsce. W pierwszej ósemce importerów z Polski pojawiły się za to dwa państwa afrykańskie: Ghana oraz Kongo. Generalnie mimo, że eksportujemy dużo to jednak po coraz niższych cenach. To najważniejsze wnioski wynikające z analizy eksportu mięsa drobiowego z naszego kraju w styczniu 2021. Więcej informacji, tabele z danymi oraz wykresy znajdą Państwo w Poultry Insiderze.
Najnowsze wydanie naszego biuletynu analitycznego przynosi także informacje dotyczące unijnego handlu w sektorze reprodukcji. Kluczowy wpływ na negatywne i korzystne zmienne w unijnym eksporcie jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych miały naszym zdaniem zakazy eksportowe wprowadzane z powodu grypy ptaków (zwłaszcza przez państwa Wschodniej Europy), ale również uwarunkowania gospodarcze w czasie pandemii i obserwowany od pewnego czasu w regionie MENA trend zwiększania samowystarczalności w produkcji drobiu.
Nie zapominamy o subiektywnym zestawieniu drobiarskich informacji ze świata oraz o komentarzach rynkowych dotyczących skupu żywca kurcząt rzeźnych oraz rynku hurtowego jaj. Odnośnie jaj: wygląda na to, że to nie mniejsza podaż jaj z Ukrainy w Europie pomogła podnieść ceny w Polsce. Co to mogło zatem być? O tym w Poultry Insiderze.
Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl