2018-12-10
Po pierwszym półroczu tego roku import mięsa drobiowego do Unii Europejskiej był o ponad dziesięć procent niższy niż rok wcześniej. Po dziewięciu miesiącach 2018 roku import drobiu do Wspólnoty był już niemal na tym samym poziomie co w porównywalnym okresie 2017 roku (minus jeden procent)! Unijny bilans handlowy jasno wskazuje nam, że nadprodukcja kurcząt rzeźnych w Polsce zderzyła się w trzecim kwartale tego roku z rosnącą konkurencją na naszym głównym rynku eksportowym. W tym kontekście nikogo nie powinny już dziwić spadki cen w skupie brojlerów jakich doświadczamy w ostatnich miesiącach. Co jeszcze wynika z analizy unijnego handlu zagranicznego? O tym piszemy w najnowszym wydaniu „Poultry Insidera”.
Dla producentów jaj ciekawą lekturą okaże się z pewnością raport o imporcie jaj i produktów jajecznych z Ukrainy. Dokładnie analizujemy w nim kontyngenty oraz przywóz pozakontyngentowy od naszego wschodniego sąsiada. Oprócz tabel i wykresów w analizie zawarliśmy także spekuluje o tym, co może wydarzyć się w najbliższej przyszłości.
Poultry Insider otwierają – tradycyjnie – komentarze z rynku skupu brojlerów kurzych oraz z rynku pierwotnego jaj. Zaraz za nimi pojawia się garść ważnych dla drobiarstwa informacji ze świata.
Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl