2022-11-14
Najnowszy numer Poultry Insidera koncentruje się na produkcji mięsa drobiowego w obszarze europejskim. Z naszej analizy wynika, że w Europie i okolicach mamy tylko dwa kraje, z istotnych producentów, które w sposób dynamiczny zwiększają w tym roku produkcję mięsa drobiowego. To Polska oraz Turcja. W pozostałych krajach mamy albo bardzo duże spadki produkcji, albo kosmetyczne zmiany. Wśród powodów takiej sytuacji można wymienić dwie zasadnicze sprawy. Pierwsza to grypa ptaków, która w naszym kraju miała w tym sezonie zdecydowanie łagodniejszy przebieg niż u naszych największych konkurentów. Druga kwestia to pozycjonowanie postkoronawirusowe. Szczegóły znajdą Państwo w naszym specjalnym raporcie.
Wśród doniesień ze świata, które pojawiły się w naszym biuletynie analitycznym znajdują się takie tematy jak pytanie o możliwość utraty dominacji przez Francję w produkcji żywca i mięsa kaczego, informacja o problemach branży drobiarskiej w Brazylii, doniesienia z Ukrainy czy obawy o braki jaj spożywczych w Wielkiej Brytanii.
Poultry Insider otwierają komentarze dotyczące rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych oraz rynku jaj.
Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl