Informacje

Poultry Insider, wydanie z 22 lutego 2021

Poultry Insider, wydanie z 22 lutego 2021

Drobiarskie nastroje w tych dniach są wyjątkowo dobre. Drożeją tak kurczęta rzeźne w skupie, jak i jaja spożywcze. Generalnie, przyczyny wzrostów cen na obu rynkach są dość podobne jednak występują także znaczące różnice właściwe dla każdego z tych drobiarskich sektorów. W najnowszym wydaniu Poultry Insidera zastanawiamy się jak będzie wyglądała przyszłość i formułujemy dla skupu kurcząt oraz dla rynku hurtowego jaj dość konkretne prognozy.

W Poultry Insiderze w tym tygodniu nadszedł czas na dane o produkcji mięsa drobiowego w Polsce i w innych europejskich krajach. W wynikach za listopad (oraz po podliczeniu wyników skumulowanych rocznych) mamy małą sensację. Otóż mimo wzrostów produkcji mięsa kaczego w Polsce, w rankingu największych europejskich producentów ponownie wyprzedzili nas Węgrzy. Wystarczyło, że w po listopadzie zmniejszyli swoją roczną stratę produkcyjną z około minus 35 proc. do około minus 32 procent i już nieznacznie plasują się przed Polską w rankingu produkcyjnym. Szczegółowe dane dotyczące produkcji mięsa drobiowego, mięsa kurcząt rzeźnych, mięsa kaczego oraz mięsa indyczego (tak w tonach, jak i w tysiącach sztuk) znajdą Państwo w przyjaznych tabelach w Poultry Insidzerze.

Nasz magazyn drobiarski uzupełniają subiektywnie przez nas wybrane branżowe wiadomości ze świata.

Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.