2021-05-31
W najnowszym Poultry Insiderze próbujemy oceniać bieżący potencjał produkcyjny drobiarstwa. Europejski potencjał kur nieśnych – liczony według przyjętej przez nas metodyki – jest obecnie wyższy o 0,9 procent w stosunku do tego, który obserwowaliśmy rok temu. To dane dotyczące wszystkich badanych krajów, które jednak nie biorą pod uwagę grypy ptaków i likwidacji stad związanych z HPAI. Tymczasem podaż żywca kurcząt rzeźnych w Europie jest - w tych dniach - zgodnie z naszymi obliczeniami, niższa o prawie 4,6 procent niż rok wcześniej! Widać więc, że luka produkcyjna jest systematycznie zasypywana (półtora miesiąca temu spadek potencjału produkcyjnego oszacowaliśmy na niemal siedem procent).
W naszym biuletynie analitycznym zajęliśmy się w tym tygodniu także produkcją jaj w Polsce z uwzględnieniem województw.
Poultry Insider przynosi również najważniejsze drobiarskie informacje z rynków międzynarodowych oraz komentarze i prognozy dotyczące cen jaj i cen skupu brojlerów kurzych.
Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl