Informacje

Poultry Insider, wydanie z 9 lipca 2018

Poultry Insider, wydanie z 9 lipca 2018

Najnowsze wydanie narzędzia analitycznego „PI” oferuje  raporty o imporcie produktów drobiarskich z Ukrainy. Dużo uwagi poświęciliśmy kwestii przywozu do Europy słynnego już „fileta z kością”.  Mogą się Państwo dowiedzieć, ile, kto i po jakich cenach sprowadza ten produkt na rynek UE? Czy ceny sprzedaży są zależne od odbiorców i jakie znaczenie ma w tym Polska? Czy w średnim terminie może to wpłynąć na krajowy rynek skupu kurcząt rzeźnych, zwłaszcza gdy w końcu do gry powrócą Brazylijczycy?

Ostatnio wiele pytań zadawanych Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz, dotyczy kwestii środków celnych wykorzystywanych w przywozie jaj i przetworów z Ukrainy. W bieżącym raporcie „PI” odpowiadamy na pytania: czy jaja w skorupkach z Ukrainy trafiają do UE poza kontyngentami o zerowych stawkach celnych? Czy istnieją inne mechanizmy celne, korzystne dla ukraińskich firm?

Warstwę informacyjną „PI” otwieramy ważnymi dla branży doniesieniami, że bez nowych, dużych ferm drobiu Brytyjczycy nie poradzą sobie z zaspokojeniem popytu na mięso drobiowe. Można też przeczytać o kolejnych, "problematycznych" dla branży pomysłach substytucji jaj w recepturach przemysłu spożywczego.

„Poultry Insider” jak zwykle rozpoczyna się od komentarzy próbujących przewidzieć sytuację na rynku skupu brojlerów kurzych oraz na rynku pierwotnym jaj.

 

Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.