2020-03-09
Polska produkcja drobiarska dostała zadyszki. Miesiąc temu okazało się, że produkcja mięsa drobiowego ogółem, liczona w tysiącach sztuk ubitego drobiu, po raz pierwszy w najnowszej historii polskiego drobiarstwa z roku na rok spadła. Teraz dodatkowo dowiedzieliśmy się, że w Europie, kurcząt rzeźnych więcej niż Polska w 2019 roku wyprodukowała nie tylko Turcja, ale także Wielka Brytania! W najnowszym numerze Poultry Insidera tematem wiodącym jest produkcja mięsa drobiowego w podziale na poszczególne gatunki. Tym razem jednak przyglądamy się nie tylko ostatnim danym, ale dodatkowo osadzamy je w kontekście historycznym.
W bieżącym wydaniu Poultry Insidera przekazujemy Państwu także garść najświeższych informacji ze świata, w tym wiele doniesień na temat grypy ptaków oraz wpływu koronawirusa na produkcję i handel drobiem. Nasz biuletyn analityczny zaczynamy - jak zwykle - oceną stanu rynku skupu kurcząt rzeźnych oraz rynku skupu jaj.
Zachęcamy do subskrypcji „Poultry Insider”! Więcej informacji na temat "PI" można znaleźć tutaj.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl