2018-10-23
Silna dynamika wzrostu produkcji jaj kurzych wylęgowych w Polsce, nie powinna dziwić, bowiem sektor reprodukcyjny musi podołać zapotrzebowaniu rynku towarowego. Napędza je głównie rosnący popyt na pisklęta brojlerów kurzych. Produkcja mięsa drobiowego rosła od wielu lat. Wydawało się, że rynek osiągnął już maksimum możliwości, (a wręcz moment nadprodukcji na rynku krajowym) hamowane przez nasycenie w eksporcie. Jednak od kilku miesięcy problemy eksporterów międzynarodowych ożywiają rynek skupu kurcząt rzeźnych i wzrost eksportu mięsa drobiowego w Polsce. Ile to jeszcze potrwa i jaka będzie skala konsekwencji dla rynku, gdy impulsy losowe przestaną działać, do końca nie wiadomo. Tak czy inaczej, w tym roku sektor reprodukcyjny, jako nieodłączne ogniwo produkcji brojlerów, z pewnością odczuł korzyści tej sytuacji. Trzeba mieć również na uwadze, że poza popytem ze strony krajowych ferm towarowych, na poziom produkcji jaj do inkubacji wpływa ich sprzedaż w krajach trzecich, które mają niewystarczająco rozwiniętą reprodukcję. Tradycyjnie już produkcja jaj wylęgowych skupia się w rejonie mazowieckim (39% udział) i wielkopolskim (16% udział), w których fermy odnotowały wzrost produkcji w 2017 r.
Produkcja jaj wylęgowych |
tys. sztuk |
% zmiana r/r |
Polska |
1 590 764 |
5,4 |
Mazowieckie |
625 415 |
20,4 |
Wielkopolskie |
255 375 |
1,8 |
Zachodniopomorskie |
134 354 |
-14,2 |
Kujawsko-pomorskie |
130 797 |
0,1 |
Podlaskie |
89 447 |
-0,8 |
Dolnośląskie |
63 719 |
9,6 |
Warmińsko-mazurskie |
49 361 |
26,7 |
Śląskie |
47 621 |
-20,0 |
Pomorskie |
43 035 |
-15,6 |
Opolskie |
41 576 |
14,2 |
Łódzkie |
36 501 |
-11,8 |
Podkarpackie |
25 553 |
5,1 |
Świętokrzyskie |
21 106 |
13,8 |
Lubuskie |
14 277 |
-25,2 |
Lubelskie |
6 360 |
-25,6 |
Małopolskie |
6 267 |
32,1 |
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl