Analizy, komentarze, prognozy

Produkcja jaj kurzych wylęgowych w Polsce w 2017 roku

Produkcja jaj kurzych wylęgowych w Polsce w 2017 roku

Silna dynamika wzrostu produkcji jaj kurzych wylęgowych w Polsce, nie powinna dziwić, bowiem sektor reprodukcyjny musi podołać zapotrzebowaniu rynku towarowego. Napędza je głównie rosnący popyt na pisklęta brojlerów kurzych. Produkcja mięsa drobiowego rosła od wielu lat. Wydawało się, że rynek osiągnął już maksimum możliwości, (a wręcz moment nadprodukcji na rynku krajowym) hamowane przez nasycenie w eksporcie. Jednak od kilku miesięcy problemy eksporterów międzynarodowych ożywiają rynek skupu kurcząt rzeźnych i wzrost eksportu mięsa drobiowego w Polsce. Ile to jeszcze potrwa i jaka będzie skala konsekwencji dla rynku, gdy impulsy losowe przestaną działać, do końca nie wiadomo. Tak czy inaczej, w tym roku sektor reprodukcyjny, jako nieodłączne ogniwo produkcji brojlerów, z pewnością odczuł korzyści tej sytuacji. Trzeba mieć również na uwadze, że poza popytem ze strony krajowych ferm towarowych, na poziom produkcji jaj do inkubacji wpływa ich sprzedaż w krajach trzecich, które mają niewystarczająco rozwiniętą reprodukcję. Tradycyjnie już produkcja jaj wylęgowych skupia się w rejonie mazowieckim (39% udział) i wielkopolskim (16% udział), w których fermy odnotowały wzrost produkcji w 2017 r.

Produkcja jaj wylęgowych

tys. sztuk

% zmiana r/r

Polska

1 590 764

 5,4

Mazowieckie

625 415

20,4

Wielkopolskie

255 375

1,8

Zachodniopomorskie

134 354

-14,2

Kujawsko-pomorskie

130 797

0,1

Podlaskie

89 447

-0,8

Dolnośląskie

63 719

9,6

Warmińsko-mazurskie

49 361

26,7

Śląskie

47 621

-20,0

Pomorskie

43 035

-15,6

Opolskie

41 576

14,2

Łódzkie

36 501

-11,8

Podkarpackie

25 553

5,1

Świętokrzyskie

21 106

13,8

Lubuskie

14 277

-25,2

Lubelskie

6 360

-25,6

Małopolskie

6 267

32,1