Analizy, komentarze, prognozy

Produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce i Europie

Produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce i Europie

W pierwszym półroczu 2017 roku, biorąc pod uwagę uboje przemysłowe, produkcja mięsa kurcząt rzeźnych wyniosła 981 tys. ton. To  o 5,8 procent więcej niż w zeszłym roku, kiedy to w naszym kraju wyprodukowano 927 tys. ton mięsa brojlerów. Wzrost o niespełna sześć procent jest dopiero jedenastym wynikiem w szeroko pojętej Europie (oprócz państw UE do analizy dołączyliśmy jeszcze: Islandię, Szwajcarię, Czarnogórę, Albanię, Serbię, Turcję, Bośnię i Hercegowinę oraz Kosowo). Poniższa tabela przedstawia zmiany w produkcji wśród ośmiu największych krajów pod względem produkcji kurcząt rzeźnych.

 

Turcja

Polska

W. Bryt.

Hiszpania

Francja

Włochy

Holandia

Niemcy

Produkcja w  H1 2016 (tys. ton)

954,66

927

771,34

618,29

535

508,11

505,36

478

Produkcja w H1 2017 (tys. ton)

1042,2

980,77

866,01

608,94

544

502,46

491,13

478

Zmiana 17-16 w tys. ton

87,54

53,77

94,67

-9,35

9

-5,65

-14,23

0

Proc zm. 17-16

9,2%

5,8%

12,3%

-1,5%

1,7%

-1,1%

-2,8%

0,0%

Tabela pokazuje, że bariera popytowa na jaką w tym roku trafili polscy producenci mięsa kurcząt rzeźnych jest dość silna. Brytyjczycy, którzy ustępowali nam w produkcji mięsa brojlerów odrobili w pierwszym półroczu  znaczną część dystansu jaka do tej pory dzieliła oba kraje. Z drugiej strony, Turcy (którzy produkowali więcej) znów zaczęli się od nas oddalać. Wagę zmian jakie zachodzą w ostatnich miesiącach można sobie uzmysłowić analizując wielkość oraz dynamikę produkcji kurcząt rzeźnych u czołowych producentów regionu europejskiego w dłuższym okresie, na przykład w ostatnich pięciu latach.

 

Turcja

Polska

W. Brytania

Hiszpania

Francja

Holandia

Włochy

Prod. w tys. ton

Zm. proc do poprz. roku

Prod. w tys. ton

Zm. proc do poprz. roku

Prod. w tys. ton

Zm. proc do poprz. roku

Prod. w tys. ton

Zm. proc do poprz. roku

Prod. w tys. ton

Zm. proc do poprz. roku

Prod. w tys. ton

Zm. proc do poprz. roku

Prod. w tys. ton

Zm. proc do poprz. roku

2012

1723,92

6,85

1270,7

21,45

1378,97

1,89

1137,19

-0,98

1044

-1,51

888,52

5,66

922,35

3,09

2013

1751,59

1,61

1365,62

7,47

1442,54

4,61

1121,3

-1,40

1078

3,26

920,79

3,63

902,73

-2,13

2014

1894,69

8,17

1477,1

8,16

1437,64

-0,34

1209,07

7,83

1047

-2,88

956,13

3,84

919,54

1,86

2015

1909,28

0,77

1635,18

10,70

1481,36

3,04

1203,02

-0,50

1100

5,06

985,71

3,09

969,41

5,42

2016

1879,02

-1,58

1849,85

13,13

1595,09

7,68

1249,3

3,85

1078

-2,00

1036,3

5,13

1022,14

5,44

Z tabeli widać, że Polska była w naszym regionie, w ostatnich pięciu latach bezkonkurencyjna. Tylko w Polsce, średnio, produkcja rosła rocznie o – procentowo – wartości dwucyfrowe. W innych krajach, w których produkcja mieściła się w przedziale między milionem, a dwoma milionami ton mięsa kurcząt rzeźnych rocznie wzrosty przekraczające pięć procent były sporym sukcesem. Analiza danych w tabeli pokazuje też, że o ile w Polsce produkcja rosła praktycznie nieprzerwanie, w innych krajach zdarzały się jej spadki.

Sądzimy, że ostatnie miesiące są symptomem nadchodzących zmian. Uważamy, że produkcja brojlerów w Polsce nie będzie już w sposób nieprzerwany tak dynamicznie rosła. Oczywiście, nie spodziewamy się żadnego załamania rynku czy jakichkolwiek gwałtownych spadków. Oczekujemy raczej, że ważniejsze niż do tej pory będą czynniki makroekonomiczne oraz wartość dodana, którą do firm drobiarskich wnoszą ich managerowie. Wydaje się nam także prawdopodobne, że rynek będzie w swoim zachowaniu podobny do tego, co widać na dojrzalszych rynkach, na przykład na brytyjskim, czy francuskim. We Francji w 2012 roku produkcja spadła o 1,5 procent, by wzrosnąć o ponad 3,2 procent w roku 2013 i znów – rok później - spaść o ponad 2,8 procent. Dwa następne lata to wzrost o ponad 5 procent w 2015 i spadek o dwa procent w 2016. Konsekwencją osiągnięcia takiej „dojrzałości” w Polsce powinno być także pożegnanie dwucyfrowej dynamiki i upodobnienie przyrostów do tego, co od kilku lat oglądamy w odniesieniu do  drobiarstwa zachodnioeuropejskiego.

Na koniec ciekawostka. Tabela przedstawia uzależnienie drobiarstwa w wybr. krajach od produkcji brojlerów.

 

Turcja

Polska

W. Bryt.

Hiszpania

Francja

Włochy

Holandia

Niemcy

Procent prod. brojlerów w ogólnej prod. drobiu

97,6%

81,6%

89,0%

82,0%

64,6%

74,8%

Bd.

62,8%