2020-12-23
**uproszczona wersja analizy przygotowanej przez KIPDiP w drugim półroczu 2020 roku w celu publikacji w narzędziu analityczno – prognostycznym Poultry Insider wydawanym przez Izbę w cyklu tygodniowym, w każdy poniedziałek. UWAGA! Niniejszy tekst został sporządzony w momencie, gdy w Europie oraz innych krajach na świecie nie występowała grypa ptaków na szeroką skalę.
Wstęp
Według prognoz światowych analityków z jesieni 2020, import mięsa ogółem na świecie ma w 2021 roku zanotować niewielki spadek. Powinniśmy mieć do czynienia ze słabnącym popytem ze strony Chin, który jednak będzie równoważony przez wzrost popytu ze strony innych państw. W 2020 roku Chiny ustanowią rekord w imporcie mięsa na swój rynek z oczywistego fundamentalnego powodu, czyli ASF. W roku 2021 Chińczycy powinni jednak lepiej poradzić sobie z podażą mięsa na rynku wewnętrznym poprzez odbudowę stad świń. Należy także wskazać, że Chiny jednocześnie inwestują we wzrost produkcji drobiu. Dlatego w przewidywaniach na przyszły rok utrzymuje się, że jest mało prawdopodobne, aby import mięsa wieprzowego przez Chiny przekroczył rekordowe wartości z roku 2020 (spadek w imporcie wieprzowiny o 6 proc. do 4,5 mln ton). Szacuje się wzrost zainteresowania importem wieprzowiny na pozostałych ważnych rynkach. Z kolei wołowina, która mogła liczyć na lepsze czasy na rynku chińskim, w dalszym ciągu powinna być wysyłana w większej ilości na rynek chiński. W 2021 roku prognozuje się wzrost eksportu wołowiny do Chin o 4 proc. do 2,9 mln ton. Na korzyść wołowiny działać będzie zmiana preferencji chińskich konsumentów i niewielki wzrost tego rodzaju produkcji w Chinach. Czynnikiem hamującym tempo wzrostu importu wołowiny przez Państwo Środka (które będzie najniższe od 5 lat) jest odzyskiwanie kondycji przez lokalnych producentów trzody chlewnej. Z najnowszych prognoz dla mięsa drobiowego wynika, że raczej ulegną pogorszeniu nastroje eksporterów mięsa drobiowego upatrujący dla siebie długoterminowych szans na rynku chińskim. W 2021 roku ma nastąpić punkt zwrotny: zamówienia zagraniczne mięsa drobiu przez Chiny mają spaść o 6 proc. do 925 tys. ton. Przyczyny? Tak jak niejednokrotnie pisaliśmy w tym temacie: determinacja Chińczyków w zwiększanie krajowej produkcji drobiu oraz ograniczone chęci chińskich konsumentów do kompensowania spożycia wieprzowiny drobiem, zwłaszcza w kontekście rosnącej dostępności mięsa wieprzowego.
Rynek kurcząt rzeźnych - produkcja
Z uwagi na główny nieprzewidywalny czynnik zarządzający sytuacją na międzynarodowym rynku mięsa drobiowego jakim jest COVID – 19 prognozy długoterminowe ulegają istotnym zmianom. Szacunki, które raportowaliśmy w poprzednich wydaniach narzędzia analitycznego publikowanego przez KIPDiP - Poultry Insider - już skorygowano, zwłaszcza w odniesieniu do spodziewanych wyników w globalnym eksporcie i imporcie drobiu. Wcześniejsze prognozy zakładały, że zarówno eksport jak i import w 2020 roku zanotuje spadki r/r. Nowe prognozy przewidują jednak wzrost w obu przypadkach. Skorygowano także prognozy dla poszczególnych państw. Nadal uważa się, że zwiększać się będzie światowa produkcja drobiu. W 2021 roku wzrośnie ona o 2 proc. do 102,9 mln ton (w 2020 roku wrośnie 1,5 proc r/r). Chiny będą osiągać najwyższe przyrosty w produkcji drobiu, choć zakłada się że proces ten będzie spowalniany wraz ze spadkiem popytu konsumenckiego. Tak jak wskazywaliśmy wyżej, chińscy konsumenci nie są wcale chętni w długim terminie do zastępowania wieprzowiny mięsem drobiowym i poprawa sytuacji podażowej na rynku trzody chlewnej będzie działała na niekorzyść drobiu. Warto zwrócić uwagę, że w roku 2019 Chiny wyprzedziły w produkcji kurczaków Brazylię oraz Unię Europejską, co spowodowało, że obecnie Państwo Środka jest po Amerykanach drugim największym producentem mięsa brojlerów na świecie. Chińska produkcja drobiu w 2019 roku wzrosła o 17,5 proc., w roku 2020 ma się zwiększyć o 8 proc. a w roku 2021 zanotuje wzrost o 3 proc.
W latach 2020-2021 przewiduje się wzrost produkcji drobiu w większości państw z listy największych globalnych graczy: USA, Brazylia, Rosja, Indie, Meksyk, Turcja. W Unii Europejskiej podtrzymano prognozę spadku produkcji w bieżącym roku o 1,6 proc., a w 2021 roku w krajach unijnych produkcja ma zwiększyć się do rekordowo historycznych poziomów, czyli do 12,6 mln ton (+1,9 proc. r/r). Podobnie ma zadziałać rynek w Tajlandii, po niewielkim spadku w tym roku, produkcja w roku 2021 ponownie przyspieszy. Prognozy zakładają, że część wzrostu w produkcji zostanie skierowana na rynki międzynarodowe, natomiast przewidywany wzrost gospodarczy na wpłynąć na wzrost popytu krajowego w głównych krajach produkujących.
Konsumpcja – kurczęta rzeźne - najwięksi konsumenci PATRZ TABELA
W odniesieniu do popytu perspektywy pozostają optymistyczne, gdyż ocenia się, że w czasach spowolnienia gospodarczego tańsze białe mięso wybroni się przed spadkiem popytu konsumenckiego. Konsumpcja mięsa kurcząt na świecie ma wzrosnąć z poziomu 97,2 mln ton w roku 2019 do 98,6 mln ton w roku 2020 i 100,7 mln ton w roku 2021.
Eksport – kurczęta rzeźne
Prognozy dla międzynarodowego eksportu kurczaków zostały skorygowane na plus w porównaniu do poprzednich prognoz. W 2020 eksport wzrośnie o 1 proc. rok do roku (wcześniej zakładano spadek o około 0,5 proc.) i osiągnie wolumen 11 951 tys. ton, w 2021 roku wzrośnie o 2 proc. do rekordowych 12,2 mln ton. Brazylia – największy eksporter na świecie będzie odpowiadać za ponad jedną trzecią wzrostu. W najnowszych prognozach skorygowano wyniki sprzedaży eksportowej dla poszczególnych państw. W globalnym eksporcie w latach 2020-2021 na zwiększenie sprzedaży będą mogli liczyć: Brazylijczycy, Amerykanie, Tajlandczycy, Turcy, Ukraińcy, Rosjanie, Białorusini. W przypadku Unii Europejskiej i Chin nadal podtrzymuje się spadek eksportu w roku 2020, ale w już w roku 2021 oba regiony mają zanotować wzrost wysyłek zagranicznych. Co jednak istotne, ani Chiny, ani UE, mimo prognozowanego wzrostu nie powrócą w roku 2021 do poziomu eksportu z roku 2019. W 2020 roku unijny eksport mięsa drobiowego zanotuje spadek o 6,5 proc. do 1 440 tys. ton, a w roku 2021 wzrośnie o 2 proc. do 1 470 tys. ton. Oznacza to, że nadal będzie niższy niż w roku 2019 o 71 tys. ton. W 2020 roku utrzymujący się silny popyt ze strony Chin jest tak naprawdę korzystnym czynnikiem wspierającym wzrost eksportu przez Brazylię, Stany Zjednoczone i Tajlandię. Ocenia się, że brazylijskie i amerykańskie drobiarstwo znacznie lepiej wytrzyma niestabilność i kłopoty w handlu globalnym spowodowane przez pandemię. Gorzej za to będą mieli na rynku światowym tak zwani wschodzący eksporterzy. Taka sytuacja miałaby spowodować, że udział eksportu z Brazylii i Stanów jednoczonych łącznie zwiększy się w międzynarodowym handlu do ponad 60 proc. Przewaga konkurencyjna Brazylii polegająca na dostarczaniu różnorodnych produktów do szerokiej grupy odbiorców po konkurencyjnych cenach ułatwia Brazylijczykom zwiększenie obecności na Bliskim Wschodzie i Afryce Subsaharyjskiej, co ma dla lidera kluczowe znaczenie dla wypracowania wzrostu w obliczu słabnącego popytu ze strony Chin. Prognostycy liczą się z tym, że po dwóch latach spektakularnego wzrostu popytu w Chinach nastąpi osłabnięcie. Na co wskazują dane na poniższym wykresie.
Gorszą sprzedaż na rynku chińskim (a także w RPA, o czym piszemy dalej) powinny jednak zrekompensować wyższe zamówienia importowe na drób w Unii Europejskiej i w Arabii Saudyjskiej (patrz załączona niżej tabela i prognozy dla roku 2021). Ocenia się, że w przypadku Unii Europejskiej istotnym ryzykiem pozostają możliwe restrykcje handlowe, które stosowane są w sytuacji pojawienia się HPAI na fermach drobiu w państwach członkowskich Wspólnoty. W poprzednim sezonie istotnie ograniczyło to wymianę handlową z Chinami, Ukrainą, RPA, Wietnamem czy Beninem.
Unijny wywóz mięsa drobiowego na rynek RPA, tys. ton |
|||||
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
I – VII 2020 |
|
RPA |
236,8 |
76,3 |
84,0 |
130,0 |
53,0 (-35% r/r) |
Import - najwięksi światowi importerzy - PATRZ TABELA
Nowe prognozy dla globalnego importu mięsa drobiu przewidują jego wzrost w latach 2020-2021 (w porównaniu do wcześniej szacowanego spadku). W 2020 roku import wzrośnie o 0,4 proc. r/r, a w 2021 roku o 1,7 proc. do rekordowych prawie 10 mln ton. Istotnie skorygowano prognozy w popycie na drób ze strony największych importerów na świecie. Japończycy pozostają najbardziej chłonnym rynkiem dla importowanego drobiu, ale zarówno w roku 2020 i w roku 2021 zapotrzebowanie ze strony Japonii będzie nieco niższe (w 2021 roku o minus 2 proc. w porównaniu do 2019 roku). Popyt chiński pozostanie jeszcze silny w roku 2020, jednak prognozuje się spadek importu mięsa drobiowego przez Chiny w roku 2021 o 60 tys. ton, czyli 6,1 proc. w porównaniu do roku 2020. Przypomnijmy, że w latach 2019 i 2020 chiński import drobiu wzrósł odpowiednio: o 238 tys. ton (+70 proc) i o 405 tys. ton (+70 proc.). Przywóz mięsa drobiowego na rynki państw unijnych w tym roku ma być mniejszy aż o 84 tys. ton, co oznacza spadek o 12 proc. (wcześniej zakładano jednak dużo większy spadek importu na poziomie 124 tys. ton). Dla polskich producentów mało optymistyczne są jednak prognozy na rok 2021, które zakładają zwiększenie przywozu mięsa drobiu z krajów trzecich do UE o 80 tys. ton (+12,5 proc.), czyli do poziomu bliskiego z roku 2019. Co więcej prognozowana wartość unijnego importu w roku 2021 przewyższa ilości drobiu sprowadzanego na rynki krajów unijnych w latach 2017-2018. Pozytywnym sygnałem jest, że poprawiono na plus prognozy popytu ze strony Arabii Saudyjskiej, Filipin, Iraku czy Hongkongu. Nadal jednak podtrzymano mało optymistyczne tendencje w popycie importowym ze strony RPA, co z punktu widzenia handlu unijnego stanowi ryzyko eksportowe w długim terminie. Szczególnie dla polskich eksporterów ograniczanie zamówień przez RPA jest ważnym wskaźnikiem do budowania strategii w rozwoju poza rynkami Unii Europejskiej. Przez pewien czas byliśmy przecież głównym dostawcą na ten afrykański rynek.
Produkcja kurcząt rzeźnych na świecie, tys. ton |
||||||
Państwo |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021p |
USA |
18 510 |
18 938 |
19 361 |
19 941 |
20 263 |
20 465 |
Chiny |
12 448 |
11 600 |
11 700 |
13 750 |
14 850 |
15 300 |
Brazylia |
13 523 |
13 612 |
13 355 |
13 690 |
13 880 |
14 175 |
UE |
11 560 |
11 912 |
12 260 |
12 560 |
12 360 |
12 600 |
Rosja |
4 328 |
4 680 |
4 684 |
4 668 |
4 715 |
4 725 |
Indie |
3 464 |
3 762 |
4 062 |
4 350 |
4 000 |
4 200 |
Meksyk |
3 275 |
3 400 |
3 485 |
3 600 |
3 700 |
3 775 |
Tajlandia |
2 813 |
2 990 |
3 170 |
3 300 |
3 250 |
3 340 |
Turcja |
1 879 |
2 137 |
2 157 |
2 138 |
2 200 |
2 250 |
Argentyna |
2 119 |
2 150 |
2 068 |
2 171 |
2 190 |
2 220 |
Malezja |
1 654 |
1 648 |
1 650 |
1 775 |
1 790 |
1 810 |
Ogółem świat |
91 169 |
92 760 |
94 567 |
99 316 |
100 827 |
102 926 |
Najwięksi eksporterzy mięsa kurcząt rzeźnych na świecie, tys. ton |
|
|||||
Państwo |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021p |
Brazylia |
3 880 |
3 835 |
3 675 |
3 811 |
3 860 |
3 940 |
USA |
3 086 |
3 137 |
3 244 |
3 259 |
3 325 |
3 331 |
UE |
1 315 |
1 319 |
1 421 |
1 541 |
1 440 |
1 470 |
Tajlandia |
690 |
757 |
826 |
881 |
890 |
920 |
Turcja |
263 |
357 |
418 |
408 |
456 |
470 |
Ukraina |
235 |
263 |
317 |
406 |
420 |
430 |
Chiny |
386 |
436 |
447 |
428 |
375 |
410 |
Rosja |
104 |
125 |
131 |
172 |
215 |
220 |
Białoruś |
145 |
150 |
168 |
172 |
205 |
205 |
Argentyna |
158 |
178 |
124 |
155 |
155 |
165 |
Chile |
97 |
88 |
109 |
131 |
145 |
150 |
Ogółem świat |
10 764 |
11 027 |
11 296 |
11 833 |
11 951 |
12 185 |
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl