Informacje

Rabobank o rynku miesa drobiowego

Rabobank o rynku miesa drobiowego

90 procent wzrostu rynku drobiu przyniosą w najbliższym czasie tak zwane „rynki wschodzące” (emerging markets), z których aż 65 procent znajduje się w Azji – uważają analitycy Rabobanku. Co więcej, większość nowego zapotrzebowania na drób pokryją, kosztem starych eksporterów, nowi dostawcy. Wśród nich największe szanse na zwiększanie sprzedaży mają – zdaniem Rabobanku - przedsiębiorstwa leżące w trzech krajach: w Rosji, na Ukrainie oraz w Wietnamie. Dynamika wzrostu światowego rynku mięsa drobiowego spada rokrocznie, według szacunków Rabobanku, o około 1-2 procent. Udział międzynarodowego handlu w podaży mięsa drobiowego obniżył się ostatnio z 11,5 procent do 10,9 procent. Oznacza to nowe wyzwania dla branży czyli wolniejszy wzrost i większą zmienność warunków rynkowych. Przyczynami zmian mają być – zgodnie z założeniami Rabobanku – grypa ptaków, rosnący protekcjonizm, zmieniające się wymogi importowe na wielu rynkach oraz kwestie odpowiedniego jakościowo mięsa mające swoje lokalne korzenie.