2021-01-21
**uproszczona wersja analizy przygotowanej przez KIPDiP w drugim półroczu 2020 roku w celu publikacji w narzędziu analityczno – prognostycznym Poultry Insider wydawanym przez Izbę w cyklu tygodniowym, w każdy poniedziałek.
Systematycznie raportujemy o postępujących zmianach w sposobie chowu kur niosek w Unii Europejskiej. Transformacja sektora w kierunku produkcji w systemach alternatywnych to jeden z najgłośniejszych tematów na świecie. Dyskutują nie tylko sami producenci, ale z dużą niepewnością zjawisko to obserwuje handel i segment HoReCa, które to firmy ulegając odgórnej presji złożyły długoterminowe deklaracje wycofania ze sprzedaży jaj klatkowych. Dla producentów analiza danych powinna być jednym z ważniejszych narzędzi służących do monitoringu konkurencji i analizy działań rywali. W zmianach systemowych bycie o krok przed konkurencją może przyczynić się do zyskania przewagi na rynku. Początek roku 2020 spowodował szereg nowych poważnych zagrożeń i wyzwań na poziomie globalnym. Branże na całym świecie dostosowują obecnie swoje modele biznesowe, aby zmniejszyć ryzyko związane z pandemią COVID – 19. Zakładamy, że kryzys, z którym mamy do czynienia spowoduje, że trendy alternatywne zostaną poddane głębokiej refleksji. Obserwacja procesu inwestycyjnego na świecie i krytyczna ocena efektów wdrożonych zmian może pozwolić inwestorom ograniczyć ryzyko w strategii przyszłych działań. Tym razem, prezentujemy tablicę informacyjną z tabelami i wykresami pokazującymi stan produkcji na rok 2019 w strukturze procentowej oraz podając liczbowo ile kur w każdym z systemów jest utrzymywanych w krajach UE (jeszcze wraz z Wielką Brytanią). Na wykresach obrazujemy rankingi największych producentów w zależności od sposobu chowu kur.
Struktura chowu towarowych kur niosek u największych producentów jaj w UE w 2019 roku Liczba zarejestrowanych stanowisk na fermach jaj konsumpcyjnych (tak zwany potencjał produkcyjny)
|
||||||
Kraj członkowski |
Pogłowie, sztuki |
% udział kraju w pogłowiu UE
|
% Klatki
|
% Ściółka |
% Wolny wybieg |
% p. ekologiczna |
Niemcy |
54 900 379 |
13,3 |
6,0 |
61,0 |
20,8 |
12,2 |
Polska |
49 415 958 |
12,0 |
82,1 |
13,4 |
3,7 |
0,8 |
Francja |
48 255 709 |
11,7 |
54,1 |
11,7 |
23,0 |
11,2 |
Wielka Brytania |
47 326 372 |
11,5 |
34,3 |
5,1 |
57,5 |
3,1 |
Hiszpania |
45 800 939 |
11,1 |
76,8 |
12,7 |
9,1 |
1,4 |
Włochy |
39 857 600 |
9,7 |
49,4 |
40,2 |
4,9 |
5,5 |
Holandia |
32 092 213 |
7,8 |
14,1 |
61,3 |
18,0 |
6,6 |
Belgia |
10 769 525 |
2,6 |
37,2 |
44,1 |
12,8 |
6,0 |
Portugalia |
9 724 334 |
2,4 |
86,2 |
9,8 |
3,4 |
0,5 |
Rumunia |
9 073 860 |
2,2 |
62,6 |
32,9 |
3,0 |
1,4 |
UE ogółem 2019 |
413 203 631 |
100 |
47,8 |
29,3 |
17,0 |
5,9 |
UE ogółem 2018 |
417 022 102 |
100 |
50,4 |
28,5 |
15,7 |
5,4 |
W 2019 roku w Unii Europejskiej odnotowano niewielką przewagę systemów alternatywnych nad chowem klatkowym, w stosunku: 52 proc. do 48 proc. Najpopularniejsza pozostaje ściółka, w której szansę dla siebie widzą wybrane kraje z grona „największych”: Niemcy, Holandia, Włochy i…już powoli Polska. Udział ściółki w produkcji UE jest bliski 30 proc. W wolny wybieg nadal inwestowano – na tego typu fermach w 2019 roku utrzymywano już 70 mln kur (17 proc. udział w chowie UE). Liderem pozostają Brytyjczycy. I to tak naprawdę brytyjskiemu podejściu zawdzięczamy tak imponujący rozwój produkcji jaj z „1” w obrazie całej UE. Inne kraje inwestują w tym kierunku zdecydowanie z większą ostrożnością. Dopiero daleko za Brytyjczykami mamy grupę inwestorów u których potencjał ferm z „1” przekracza wartość 5 mln kur: Niemcy, Francja, Holandia. W produkcji „eko” zdecydowanie dominują Niemcy i Francuzi.
**W 2013 roku utrzymywano w UE 163,5 mln kur w kurnikach alternatywnych (ściółka, wolny wybieg, produkcja ekologiczna). W roku 2019 potencjał tego rodzaju ferm wzrósł do 215,7 mln. W tym samym czasie chów klatkowy zredukowano o 21 mln. Okazuje się zatem, że konsekwencją „boomu” inwestycyjnego w kierunku alternatyw było dalsze zwiększanie pogłowia kur, co z punktu widzenia sytuacji popytowo - podażowej, nie było korzystnym czynnikiem wspierającym rynek. Nie ma prostego przełożenia – likwidacja stanowiska w klatkach i zastępowanie go alternatywą, czego oczekiwałyby grupy ekologiczne.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl