Informacje

Rosja – kryzys branży drobiarskiej trwa

Rosja  – kryzys branży drobiarskiej trwa

Jak już kilkakrotnie informowaliśmy produkcja mięsa drobiowego w Rosji przeżywa od kilkunastu miesięcy  poważne kłopoty. U źródeł tych problemów leży nadpodaż w chowie brojlerów i  – co za tym idzie  – zbyt  duża  ilość mięsa drobiowego w stosunku do potrzeb rynku wewnętrznego. Rosyjskie firmy nie były także w stanie  zwiększyć eksportu w taki sposób, aby „zdjąć” nadwyżki wewnątrzkrajowe. Przyczyniła się do tego, między  innymi, niejasna sytuacja z grypą ptaków w Rosji i plotki o niezbyt rzetelnym raportowaniu przypadków tej  choroby. Wszystko to spowodowało, że rosyjska produkcja drobiarska spadła w pierwszym kwartale tego roku  o 6,2 procent.

Uważamy, że sytuacja w Rosji powinna być ostrzeżeniem dla polskiego sektora drobiarskiego. Przypadek  rosyjski jest podobny do sytuacji w Polsce ze względu na bardzo wysokie krajowe spożycie mięsa drobiowego.  W Rosji sięga ono około 33 kg na osobę, a w Polsce około 31 kg. Średnia UE to około 24 kg, a średnia światowa  jest jeszcze niższa. Polskie drobiarstwo na razie radzi sobie z tym problemem poprzez zwiększanie eksportu.  Niemniej, jakiekolwiek zachwianie wywozu , przy w pełni nasyconym rynku wewnętrznym, może być  początkiem dużych kłopotów...