Informacje

Szok zakupowy w Stanach Zjednoczonych

Szok zakupowy w Stanach Zjednoczonych

Zjawisko zakupów „na zapas” obserwowane ostatnio w Polsce zaistniało obecnie na rynku amerykańskim w związku z koronawirusem. Gwałtownie wzrósł popyt na  drób i jaja w skorupkach w sieciach detalicznych, co skutkuje wzrostem cen. Równolegle drobiarskie firmy odczuwają spadek zamówień w segmencie gastronicznym, twierdzą jednak, że przetwarzają kurczaki pod kątem klienta detalicznego i  przekierowują zapasy do sklepów spożywczych. Podobnie jak ceny mięsa, rosną ceny jaj w skorupkach oraz produktów jajecznych (najszybciej tych w formie płynnej). Amerykanie zauważają istotny  spadek sprzedaży w segmencie  HoReCa, ale jeszcze wyższy w ujęciu procentowym  wzrost sprzedaży w detalu. Zmiana sprzedaży odzwierciedla zmianę żywienia konsumentów w kierunku sporządzania większej liczby posiłków w domu.