Informacje

Turcja hamuje z produkcją drobiu i jaj?

Turcja hamuje z produkcją drobiu i jaj?

Drobiarstwo  w Turcji  wyhamowało . Jak podaje turecki urząd statystyczny, w 2018 roku Turcja zwiększyła nieznacznie produkcję mięsa drobiowego do 2,16 mln ton w porównaniu do 2,14 mln ton w roku 2017. Produkcja jaj kurzych wzrosła do 19,6 mld sztuk (+2 proc. r/r). Zakłady drobiarskie ubiły  łącznie  1,24 mld sztuk  drobiu, z czego 99,4 proc. to kurczęta rzeźne. Produkcję mięsa indyczego oszacowano na 69,5 tys. ton.  Wbrew  oczekiwaniom analityków 2018 roku  wyniki produkcyjne nie były tak imponujące jak w  roku 2017 , kiedy to  w segmencie mięsa drobiu przyrost wyniósł 12,9 proc., a podaż jaj wzrosła o 6,6 proc. Na początku 2018 roku informowaliśmy o zadziwiających wzrostach produkcji mięsa drobi u w Turcji. Spodziewano się kolejnych  rocznych rekordów.  Podejrzewamy, że Turcy  ograniczyli produkcję  kurcząt w drugim półroczu 2018 roku  w reakcji na ostrzejszą konkurencję w eksporcie na rynkach światowych,  między innymi Brazylii.