2019-03-15
Drobiarstwo w Turcji wyhamowało . Jak podaje turecki urząd statystyczny, w 2018 roku Turcja zwiększyła nieznacznie produkcję mięsa drobiowego do 2,16 mln ton w porównaniu do 2,14 mln ton w roku 2017. Produkcja jaj kurzych wzrosła do 19,6 mld sztuk (+2 proc. r/r). Zakłady drobiarskie ubiły łącznie 1,24 mld sztuk drobiu, z czego 99,4 proc. to kurczęta rzeźne. Produkcję mięsa indyczego oszacowano na 69,5 tys. ton. Wbrew oczekiwaniom analityków 2018 roku wyniki produkcyjne nie były tak imponujące jak w roku 2017 , kiedy to w segmencie mięsa drobiu przyrost wyniósł 12,9 proc., a podaż jaj wzrosła o 6,6 proc. Na początku 2018 roku informowaliśmy o zadziwiających wzrostach produkcji mięsa drobi u w Turcji. Spodziewano się kolejnych rocznych rekordów. Podejrzewamy, że Turcy ograniczyli produkcję kurcząt w drugim półroczu 2018 roku w reakcji na ostrzejszą konkurencję w eksporcie na rynkach światowych, między innymi Brazylii.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl