Informacje

Turcja: przyszły rok ma być rekordowy

Turcja: przyszły rok ma być rekordowy

Turcja, która produkuje znacząco więcej mięsa kurcząt rzeźnych niż Polska spodziewa się, że przyszły rok przyniesie dalsze postępy we wzroście produkcji. Według informacji branżowego Poultry World w 2023 produkcja mięsa drobiowego w Turcji ma wzrosnąć o 9 procent. Szacunki wzrostu konsumpcji wewnętrznej oraz eksportu wynoszą dla Turcji odpowiednio 5 oraz 15 procent. Sprzedaż zagraniczna wychodzi Turcji wyjątkowo dobrze. Pięć największych rynków eksportowych dla tureckiego mięsa drobiowego to Chiny, Uzbekistan, Tajlandia, Syria oraz Irak. W roku 2021 Turcja wyeksportowało około 26 procent swojej produkcji mięsa brojlerów kurzych (w wartościach względnych to o około połowy mniej niż nasz kraj, który eksportuje około 50 procent produkcji). W tym roku turecki eksport mięsa kurcząt rzeźnych ma wynieść 860 tys. ton czyli aż o 52 procent więcej niż rok wcześniej. Powodem tak dobrego wyniku ma być przede wszystkim bardzo duży popyt z Iraku oraz Iranu. To jednak nie koniec dobrej passy tureckiego drobiarstwa bowiem w roku 2023 eksport mięsa brojlerów kurzych z tego kraju ma wzrosnąć o kolejne 15 procent i osiągnąć wartość 989 tys. ton. Przygotowując się na taki rozwój wypadków tureccy producenci agresywnie zwiększają wolumeny produkcji.