2018-06-26
Brytyjskie media informują, że ubój drobiu na Wyspach, a także w niektórych miejscach w Europie odbywa się w tych dniach, w wielu zakładach, z konieczności, w sposób niehumanitarny. Wszystko przez braki dwutlenku węgla, który jest wykorzystywany w procesie uśmiercania ptaków. Niedobór gazu jest wynikiem zamknięcia lub ograniczenia produkcji w kilku specjalistycznych przedsiębiorstwach w Europie gdzie na skutek zbiegu okoliczności, w czasie planowanych przerw technicznych w kilku zakładach nastąpiły awarie w innych. Brytyjska Food Standards Agency (FSA) zwróciła się z apelem do dostawców dwutlenku węgla o priorytetowe traktowanie ubojni zwierząt. Nie będzie to łatwe bowiem na niedostatki CO2 narzeka także branża napojów, dla której obecny czas jest sprzedażowo najlepszym okresem w roku. Wczoraj Coca-Cola informowała o wstrzymaniu produkcji na niektórych liniach z powodu nieregularności w dostawach dwutlenku węgla.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl