Informacje

Wysyłki eksportowe mięsa drobiowego z Ukrainy

Wysyłki eksportowe mięsa drobiowego z Ukrainy

Największy ukraiński producent mięsa drobiowego na Ukrainie, firma MHP, podejmuje starania, aby zbliżyć się do poziomów sprzedaży notowanych przed wybuchem wojny na Ukrainie. Wśród kluczowych wyzwań determinujących działalność Spółki w pierwszym półroczu 2022 roku wymieniane są: utrudnienia logistyczne i infrastrukturalne z uwagi na blokadę portów morskich (dłuższe trasy alternatywne, wąskie gardła w transporcie na rynek UE, utrudnienia na trasach kolejowych, opóźnienia na granicach) oraz spadek popytu na rynku wewnętrznym (działania wojenne, zmniejszenie liczby obywateli i ich dochodów). W rezultacie Spółka zmniejszyła zdolności produkcyjne do 85-90 proc. Produkcja drobiu w zakładach MHP w pierwszym półroczu 2022 roku wyniosła 346,0 tys. ton i była niższa o 3,2 proc. r/r (pierwsze półrocze 2021: 357,5 tys. ton). Wolumen produkcji w drugim kwartale 2022 roku spadł o 11,0 proc. do 170,4 tys. ton (drugi kwartał 2021: 190,9 tys. ton). W pierwszym kwartale 2022 roku wyprodukowano 175,6 tys. ton. Po czerwcu tego roku, ukraiński lider rynku drobiarskiego odnotował spadek sprzedaży mięsa drobiu o 12,0 proc. do 299,6 tys. ton w porównaniu do pierwszego półrocza roku 2021. W drugim kwartale 2022 roku – z uwagi na trudności związane z wojną – sprzedaż mięsa drobiu spadła o 23,0 proc. w porównaniu do 2021 roku i wyniosła 140,5 tys. ton (w porównaniu do pierwszego kwartału tego roku była niższa o 12,0 proc.). Fundamentalne przyczyny takiej sytuacji to znaczna strata w eksporcie (problemy logistyczne) oraz zmniejszenie popytu na rynku wewnętrznym w warunkach trwającego konfliktu zbrojnego. W pierwszym półroczu roku 2022 na rynku wewnętrznym sprzedaż była niższa o 6,0 proc. i wyniosła 134,7 tys. ton. Zdecydowanie gorszy wynik odnotowano w wysyłkach zagranicznych kurczaków z powodu panujących negatywnych dla handlu warunków wojennych. Od stycznia do czerwca tego roku eksport zmniejszył się o 17,0 proc. do 158,0 tys. ton. w porównaniu do wyniku osiągniętego w analizowanym okresie roku poprzedniego (pierwsze półrocze 2021: 191,3 tys. ton). Eksport od kwietnia do czerwca 2022 roku w ujęciu ilościowym wyniósł 68,6 tys. ton i był niższy o 37,0 proc. w porównaniu do drugiego kwartału roku 2021 (109,1 tys. ton), natomiast w porównaniu do pierwszego kwartału tego roku był niższy o 23,0 proc. (pierwszy kwartał 2022: 89,3 tys. ton).

Zdaniem analityków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, wygląda na to, że ukraiński lider próbuje utrzymać aktywność na rynkach zagranicznych i zbliżyć się do poziomu sprzedaży eksportowej wypracowanego przed wojną. Warto zwrócić uwagę na miesięczne wielkości dostaw kurczaków za granicę w drugim kwartale 2022 roku. Z prowadzonego przez Izbę monitoringu wynika, że w czerwcu roku 2022 eksport wyniósł 30,1 tys. ton, co oznacza 29,0 proc. spadek w stosunku do czerwca roku 2021, ale jednak w porównaniu do maja 2022 roku był wyższy o 24,0 proc. Eksport w maju 2022 wyniósł 24,2 tys. ton i był niższy o 31 proc. niż ilości wyeksportowane w maju 2021, ale w porównaniu do kwietnia 2022 był wyższy o 69 proc. W kwietniu 2022 roku firma MHP wyeksportowała 14,3 tys. ton drobiu. 

W segmencie gotowych produktów mięsnych w pierwszym półroczu tego roku firma MHP zmniejszyła sprzedaż o 48,0 proc. do 8,3 tys. ton w porównaniu rok do roku. W drugim kwartale tego roku sprzedaż półfabrykatów spadła o 24,0 proc. do 3,4 tys. ton, głównie z powodu ograniczeń w funkcjonowaniu kanału HoReCa.

Według informacji podanych przez MHP, średnia cena kilograma mięsa z kurczaka (uwzględniając cenę wyrobów kulinarnych) w drugim kwartale tego roku wyniosła 2,03 USD (bez VAT), co oznacza wzrost o 22,0 proc. rok do roku. Główny wpływ na wzrost ceny średniej miały wysokie ceny uzyskiwane w eksporcie. Cena na rynkach eksportowych w drugim kwartale wzrosła o 55,0 proc. r/r do wartości 2,63 USD za kilogram kurczaka. Szczególnie przyczyniły się do tego takie czynniki jak: optymalizacja asortymentu oraz  wysokie ceny w Europie i na Bliskich Wschodzie (sprzedaż fileta i mniejszych tuszek kurczaków).