2018-02-22
Grypa ptaków, brazylijska afera mięsna i nowe wymogi certyfikacji halal powodują utrudnienia w dostawach mięsa do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, jednego z największych importerów drobiu na świecie. Kraj ten rocznie przywozi na swój rynek ponad 300 tys. ton mięsa brojlerów kurzych.
W ZEA lokalny przemysł drobiarski jest niewielki – w 2017 roku wyprodukowano 47 tys. ton mięsa drobiowego, a popyt konsumenci zaspokaja mięso z importu, głównie z Brazylii (70% udział) i Stanów Zjednoczonych. W 2018 r. nie są też planowane żadne większe inwestycje. Rozwój lokalnej produkcji hamują wysokie koszty pasz, choroby zwierząt i silna konkurencja cenowa ze strony importerów. Straty w wartości ubijanych ptaków przynosi też praktyka ręcznego uboju powszechna w ZEA. Zdaniem miejscowych producentów brak wsparcia finansowego przez rząd stawia lokalny przemysł w niekorzystnej sytuacji wobec konkurencji z regionu – Arabii Saudyjskiej i Omanu.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl