Koszty produkcji brojlerów znacząco wzrosną?

Organizacje ekologiczne przewidują, że wkrĂłtce pojawi się nowy trend w chowie brojlerĂłw. Ma on być konsekwencją sytuacji, ktĂłrą możemy obserwować na zachodzie Europy i w obu Amerykach na rynku jaj, gdzie si Czytaj więcej

Mniej antybiotyków w europejskim chowie drobiu

Wysiłki europejskich producentĂłw zmierzające do ograniczenia stosowania antybiotykĂłw w leczeniu chorĂłb drobiu i innych zwierząt przynoszą pozytywne efekty. W Wielkiej Brytanii sprzedaż antybiotykĂłw dla zwierząt spadła o 9 procent, a Czytaj więcej

Mączki mięsno-kostne znów będą mogły być używane do karmienia drobiu

„Mączki mięsno-kostne prawdopodobnie wrĂłcą do karmienia w ciągu dwĂłch lat” – powiedziała wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ewa Lech podczas posiedzenia senackiej Komisji Rolnictwa Czytaj więcej

Rośnie produkcja jaj w Europie - Polska w „7” największych producentów.

Unia Europejska jest drugim, po Chinach, największym światowym  producentem jaj konsumpcyjnych -  z około 10% udziałem w globalnej produkcji.  Według szacunkĂłw Komisji Europejskiej z paźd Czytaj więcej

Kolejne deklaracje dotyczące jaj z chowu alternatywnego

Południowoafrykański McDonald’s ogłosił, że od 2025 roku będzie kupował na użytek swoich restauracji wyłącznie jaja z chowĂłw alternatywnych. Jest to kolejna tego typu deklaracja. Wcześniej podobne za Czytaj więcej

Prezydentura Trumpa a ceny drobiu

Od zwycięstwa Donalda Trumpa w amerykańskich wyborach prezydenckich środowisko drobiarskie oczekuje sporych zmian w światowym handlu drobiem. Spekuluje się, że posunięcia administracji Trumpa doprowadzą do bardzo du Czytaj więcej

Przewidywany wzrost produkcji jaj wylęgowych w Europie

Analitycy Komisji Europejskiej prognozują, że udział jaj wylęgowych w unijnej produkcji jaj ogĂłłem w 2017 r.  wzrośnie do  12,4% z wcześniejszych 11,8% w 2015 r. Według tych szacunkĂłw Polska Czytaj więcej

Jaja do produkcji odżywek

Amerykańskie firmy sektora jaj prĂłbują stać się głĂłwnym dostawcą komponentĂłw do odżywek dla sportowcĂłw i osĂłb starszych. Branża ocenia, że wkrĂłtce wart rocznie – w samych USA - około pi Czytaj więcej

Ptasia Grypa. Holandia wydała zakaz wypuszczania drobiu poza budynki.

Holenderskie ministerstwo gospodarki zakazało producentom drobiu nawet chwilowego wypuszczania drobiu poza budynki. Wydano także szczegĂłłowe zalecenia dotyczące bioasekuracji, w tym ograniczenie do minimum liczby os Czytaj więcej

Producenci jaj mogą mieć kłopoty

Na około 10 miliardĂłw dolarĂłw szacuje się w ciągu najbliższych lat inwestycje, ktĂłre zostaną poczynione na amerykańskich fermach kur nieśnych.  Bezpośrednim powodem mają być ogłaszane przez największe sieci spożywcze i re Czytaj więcej

Brexit korzystny dla angielskich producentów jaj? A może to PR przeciwko polskim producentom?

Sondaże opinii publicznej w Wielkiej Brytanii pokazują, że Brytyjczycy kupując żywność przetworzoną chcą mieć pewność, że przy jej produkcji używano rodzimych jaj jako składnikĂłw. Organizacje producentĂł Czytaj więcej

W 2017 r. Polska będzie liderem produkcji mięsa indyczego w UE.

Dane KE wskazują, że w 2016 r. awansujemy na  drugą pozycję największych producentĂłw wyprzedzając Francję – wzrost produkcji aż o 20,5% do 376,0 tys. ton. Dalszy wzrost produkcji w skali roku o Czytaj więcej

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8 u dzikich ptaków na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

GłĂłwny Lekarz Weterynarii informuje o potwierdzeniu wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptakĂłw (HPAI), podtypu H5N8 u dzikich ptakĂłw na terytorium Polski.

Obecność materiału genetycz Czytaj więcej

Szacunki UE dotyczące produkcji drobiarskiej.

Analitycy Komisji Europejskiej prognozują w latach 2016-2017  dalszy wzrost produkcji drobiu w Unii. W 2016 r. produkcja wyniesie 14 645 tys. ton (+2,5% r/r), a w 2017 r. – 14 841 tys. Czytaj więcej

Konkurencja dla polskich producentów drobiu w Europie

Największy rosyjski producent drobiu i pasz, koncern  Cherkizovo, otrzymał niezbędne zgody i autoryzacje dotyczące eksportu mięsa drobiowego na rynek Unii Europejskiej. Stosowny unijny dokument stwierdzający spełnienie norm sanitarnych Czytaj więcej

Nowe badania dowodzą, że jedzenie jaj redukuje ryzyko udaru

Naukowcy dowiedli, że jedzenie jednego jaja dziennie redukuje o 12 procent ryzyko wystąpienia udaru. Badania opublikowano w Journal of the American College of Nutrition.

Czytaj więcej

Nowe prognozy FAO dla światowego rynku drobiu

Według październikowych prognoz Organizacji NarodĂłw Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2016 r. światowa produkcja drobiu po raz kolejny zwiększy się nieznacznie – o niespełna 1% do 115,8 m Czytaj więcej

Powstaje skuteczniejsza szczepionka przeciwko chorobie Mareka

Naukowcy z The Pirbright Institute mają nadzieję, że wkrĂłtce zakończą testy nad szczepionką przeciw chorobie Mareka. Nowy preparat ma być tańszy, łatwiejszy w produkcji i – przede wszystkim – w niektĂłrych aspektach sk Czytaj więcej

Bezjajeczny majonez nie okazał się sukcesem

Amerykańska Komisja PapierĂłw Wartościowych i Giełd (SEC) sprawdza, czy Hampton Creek, firma, ktĂłra zastępuje jaja produktami roślinnymi nie złamała prawa. Hampton Creek, aby wywołać wrażenie sukcesu sprzeda Czytaj więcej

Rozgwiazda w paszach dla drobiu

Unia Europejska pozwoliła na stosowanie pasz z zawartością morskich bezkręgowcĂłw oraz rozgwiazd w żywieniu drobiu. Stosowne korekty przepisĂłw dotyczą załącznikĂłw IV i X do rozporządzenia nr 999/2001. Szcze Czytaj więcej

Prognozy wzrostu produkcji i eksportu drobiu w UE w 2017 r.

Według „KrĂłtkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”, opracowanej przez Komisję Europejską w październiku br., produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrośnie w skali roku o 4% Czytaj więcej

Struktura pogłowia kur niosek według systemów chowu w UE w 2015 r.

Komisja Europejska przedstawiła na ostatnim posiedzeniu Komitetu Zarządzającego ds. WspĂłlnej Organizacji RynkĂłw Rolnych – Rynek Drobiu i Jaj (październik 2016 r.) uaktualnione dane dotyczące wielkości Czytaj więcej

Znany angielski producent jaj przestrzega przed chowem wolnowybiegowym

„W sposĂłb zdecydowany doradzam wszystkim producentom jaj, aby trzymali się z dala od chowu wolnowybiegowego. To może zakończyć się katastrofą” – powiedział John Campbell, prezes angie Czytaj więcej

Handel zagraniczny przetworami i albuminami jaj w okresie I-VIII 2016 r.

Eksport przetworĂłw z jaj (CN 0408) włącznie z albuminami (CN 3502) w okresie ośmiu miesięcy 2016 r.  zarejestrowano na poziomie 21,8 tys. ton, o łącznej wartości wyrażonej w EUR: 32,2 mln EUR.  Przedmiotem transakcji były Czytaj więcej

System kontroli gwarantuje bezpieczeństwo jaj

Inspekcja weterynaryjna potrzebowała tylko jednego dnia, aby zlokalizować zakład pakowania jaj, ktĂłry był prawdopodobną przyczyną zatruć salmonellą w Holandii. Inspekcja wydała zakładowi oraz fermom z nim związanym zakaz wprowadzania jaj Czytaj więcej

Polskie jaja są bezpieczne

W piątek, 21-go października, w mediach ukazały się informacje o wykryciu w jajach oraz produktach zawierających jaja z Polski śladĂłw salmonelli. Poinformowała o tym na portalu RASFF holenderska agencja ds. kontroli jakości żywnoś Czytaj więcej

Polskie jaja mają problemy w Rumunii

Rumuńscy producenci jaj, twierdzą, że ich kraj „zalewany jest przez tani import jaj o wątpliwej świeżości, szczegĂłlnie z Polski, co doprowadziło już do bankructw” – donosi Puls Biznesu.

Czytaj więcej

Ukraina wchodzi do Europy tylnymi drzwiami?

Największa ukraińska firma drobiarska Mironivsky Hliboproduct (MPH) zamierza kilkukrotnie zwiększyć produkcję w swoich holenderskich zakładach mięsnych. Dzisiaj MPH przerabia w Holandii 1500 ton mięsa drobiowego mie Czytaj więcej

Amerykańscy drobiarze obalają stereotypy

Amerykańska Komisja Drobiarska (US's National Chicken Council – NCC) zapowiedziała znaczące zwiększenie swojej obecności w internecine, a szczegĂłlnie w mediach społecznościowych. Celem internetowej ofensywy NCC ma być przeciwd Czytaj więcej

Sposób na zmniejszenie liczby uszkodzeń jaj

Skrupulatna kontrola procesu pakowania i transportu jaj ma być sposobem na zmniejszenie liczby stłuczek. Na rynek wprowadzono niedawno narzędzie nazywane Wireless Egg Node. Przyrząd ten ma rozmiar zwykłego jaja i jest miniaturową stacją pomiarow Czytaj więcej