2016-11-23
Organizacje ekologiczne przewidują, że wkrĂłtce pojawi się nowy trend w chowie brojlerĂłw. Ma on być konsekwencją sytuacji, ktĂłrą możemy obserwować na zachodzie Europy i w obu Amerykach na rynku jaj, gdzie sieci handlowe oraz sieci restauracyjne wymuszają na dostawcach zmianę systemu chowu kur na alternatywny. W przypadku brojlerĂłw chodzi o odejście od ras szybkorosnących.
W USA pojawiają się już pierwsze deklaracje ze strony sieci handlowych oraz niektĂłrych producentĂłw, że od roku 2024 będą – odpowiednio – handlować lub produkować wyłącznie mięso pozyskane od kurcząt ras wolnorosnących.
Jeśli na rynku brojlerĂłw dojdzie do analogicznych wydarzeń jak na rynku jaj możemy się wkrĂłtce spodziewać rosnącej liczby decyzji biznesowych o przechodzeniu w hodowli, sprzedaży czy wykorzystaniu restauracyjnym na rasy wolnorosnące. W przypadku jaj już prawie 200 wielkich firm ogłosiło odejście od sprzedaży lub używania jaj klatkowych. WśrĂłd nich są takie giganty jak McDonald’s, Walmart, Tesco, Aldi, Asda, Morrison’s i Lidl. Dla konsumentĂłw nowe trendy mogą oznaczać istotny wzrost cen.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl