2009-03-01
Według przeprowadzonych badań, spożywanie jednego jaja na śniadanie może pomĂłc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
MailOnline donosi, że naukowcy z Uniwersytetu Alberty w Kanadzie dowiedli, że jaja produkują białka, ktĂłre wykazują bardzo podobne działanie do silnych lekĂłw obniżających ciśnienie krwi.
Wszystko przemawia za pozytywnym wpływem jaj na serce, ponieważ obniżają one ciśnienie krwi w taki sam sposĂłb jak tabletki wydawane wyłącznie na receptę. Leki obniżające ciśnienie krwi zatrzymują hormon angiotensynę, ktĂłra zwęża naczynia krwionośne.
Naukowcy dowiedli, że jaja, w momencie wejścia w interakcję z enzymami żołądkowymi, produkują białko, ktĂłre działa w ten sam sposĂłb.
ŹrĂłdło: worldpoultry.net
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl