top

Aktualności

Chiny otwierają się na import drobiu z USA


Za kilka tygodni delegacje chińskich urzędników mają przystąpić do zatwierdzania amerykańskich zakładów drobiowych, które nie mogły eksportować do Chin ze względu na zakaz wprowadzony przez władze tego kraju. Chiny zamknęły się na import ze Stanów Zjednoczonych w 2015 roku, po wykryciu w USA grypy ptaków.

Dla Amerykanów Chiny to ważny rynek. Przed wprowadzeniem zakazu, w 2014 roku, wartość mięsa drobiowego sprzedawanego przez USA do Chin wynosiła ponad 315 milionów dolarów. Szczególnie istotnym elementem eksportowym były kurze łapki, które sprzedawano do Chin za prawie 95 mln dolarów.

Przedstawiciele amerykańskich zakładów drobiarskich przygotowują się już do wizyty chińskich inspektorów, a także wstępnie uzgadniają kontrakty eksportowe. Branża podkreśla jednak, że do pełnego porozumienia między stronami potrzebna jest jeszcze polityczna decyzja amerykańskiej administracji związana z wydaniem warunków na import mięsa przetworzonego z Chin do USA.

powrót