Informacje

"Koniec produkcji klatkowej w sektorze jaj w Niemczech

W Niemczech jako jednym z pierwszych państw członkowskich Unii Europejskiej, hodowla kur niosek w małych klatkach zakończyła się wraz z upływem 2008 roku. Tym samym minimalnym standardem obowiązującym u naszych zachodnich sąsiadĂłw będzie utrzymywanie kur w małych grupach, gdzie zwierzęta będą miały więcej miejsca. Niemieccy konsumenci muszą jednak od br. roku nastawić się na wyższe ceny najtańszych dotychczas jaj. Jeszcze przez 3 lata będzie można sprowadzać produkty z hodowli klatkowej pochodzące z innych państw członkowskich. Nowy system utrzymywania zwierząt będzie oznaczany na produktach numerem 3 (podobnie jak dotychczasowe systemy klatkowe) i zapewniać będzie ok. 0,8-0,9 m2 przestrzeni dla pojedynczych kur niosek. W jednej takiej jednostce mieścić będzie się 28-60 kur. Ta forma hodowli bardziej odpowiada zachowaniu kur – uważa niemiecki związek rolniczy. Numerem 2 w niemieckiej hodowli oznaczane będą jaja pochodzące z systemu podłogowego, skupiającego grupy kur w jednym kurniku z większą przestrzenią. W hodowli wolnowybiegowej (numer 1) nioski mają dostęp do wolnego terenu, wzrasta jednak przy tym niebezpieczeństwo infekcji. Kury w hodowli ekologicznej (kategoria 0), oprĂłcz wolnych wybiegĂłw, mają do dyspozycji więcej miejsca i dostęp do paszy ekologicznej. Dotychczas 2/3 z 11 mld jaj w niemieckiej produkcji pochodziło z produkcji klatkowej, następnie 15-20% z hodowli podłogowej, 10-12% wolnowybiegowej oraz 7% z ekologicznej. SpośrĂłd wszystkich produkowanych jaj 2 na 3 artykuły sprzedawane są jako świeże, a reszta wykorzystywana jest w postaci płynnej do produktĂłw zawierających jaja.

Wraz z wprowadzeniem zakazu wykorzystywania klatek dla kur niosek, Niemcy znalazły się na czele państw dbających o dobrostan zwierząt w Unii Europejskiej."


ŹrĂłdło: FAMMU/FAPA na podst.: Eco-world.de