Informacje

UE - spadek eksportu, wzrost importu jaj w I kwartale br.

Według danych Komisji Europejskiej, w I kwartale br. eksport sektora jaj z Unii Europejskiej zmniejszył się w porĂłwnaniu z analogicznym okresem 2009 r. o 13%. Redukcja sprzedaży dotyczyła większości produktĂłw. GłĂłwnymi rynkami zbytu unijnych jaj i przetworĂłw byłySzwajcaria (+10,4% do 12,6 tys. ton) i Japonia (-7,3% do 11,4 tys. ton). Trzecim odbiorcą była Rosja, do ktĂłrej dostawy wzrosły w ciągu roku trzykrotnie (do 1,2 tys. ton). Najważniejszymi unijnymi eksporterami produktĂłw z sektora jaj na rynki trzecie w omawianym okresie były: Holandia, Włochy, Francja oraz Niemcy.

Ponaddwukrotnie wyższy niż przed rokiem był natomiast import jaj, na skutek znacznego zwiększenia zakupĂłw przetworĂłw z jaj od dwĂłch najważniejszych dostawcĂłw – z USA(pięciokrotnie do ok. 6 tys. ton) oraz z Argentyny (+24% do 2,4 tys. ton). Wzrosły rĂłwnieżznacząco dostawy jaj spożywczych z Albanii (pięciokrotnie do ok. 900 ton). Największe ilości jaj i produktĂłw z jaj z krajĂłw trzecich trafiały na rynki: duński, włoski, austriacki oraz niemiecki. Dodatnie saldo w handlu UE-27 z krajami trzecimi w sektorze jaj w I kwartale br. omawianym okresie wyniosło 21 tys. ton i wobec roku poprzedniego obniżyło się o 32%.

ŹrĂłdło: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej