2021-05-28
Zapowiadane już od dłuższego czasu wejście amerykańskiej firmy Eat Just produkującej „roślinne jaja” pod nazwą Just Egg na rynek europejski ma się stać faktem do końca 2021 roku - wynika z informacji uzyskanych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Założona w 2011 roku firma Eat Just z siedzibą w San Francisco jest najbardziej znana z substytutu jajek na bazie fasoli mung o nazwie „JUST Egg”, który cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Produkt firmy Eat Just jest już dostępny w ponad 20 tysiącach punktów sprzedaży detalicznej i ponad tysiącu punktów gastronomicznych w skali globalnej. Przedstawiciele kalifornijskiej firmy ogłosili, że są najszybciej rozwijającą się marką jaj roślinnych w Stanach Zjednoczonych. Według komunikatu wydanego w marcu, do tej pory firma sprzedała równowartość 100 milionów jaj kurzych. W kwietniu tego roku startup Eat Just ogłosił pozyskanie nowego kapitału w wysokości 200 milionów dolarów. Producent roślinnych zamienników jaj i „czystego mięsa” planuje nową pulę środków finansowych przeznaczyć na zwiększenie wydajności i ekspansję na nowych rynkach. Co ciekawe, w finansowanie amerykańskiej firmy zaangażował się fundusz Qatar Investment Authority, którego przedstawiciel miał dołączyć do zarządu Eat Just. Amerykański producent podjął już szereg działań strategicznych, aby zaistnieć poza USA. Z ostatnich ciekawych kroków poczynionych przez Eat Just było podpisanie kontraktu z największą w Chinach siecią fast food – Dicos. Przedsiębiorstwo to ma w Chinach ponad 500 restauracji. Dicos oferuje w swoim menu jedzenie wzorowane na tym, które sprze dawane jest w Fast - foodach w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Umowa z JUST Egg ma w pierwszej fazie zastąpić jaja kurze roślinnymi zamiennikami jaj jedynie w restauracjach zlokalizowanych w największych chińskich miastach. Eat Just poinformowała w 2020 roku także o planach budowy zakładu produkcji białka roślinnego w Singapurze w celu obsługi rynku azjatyckiego. KIPDiP przypomina, że pod koniec ubiegłego roku firma Eat Just uzyskała zgodę Singapuru na sprzedaż mięsa z kurczaka wyhodowanego w laboratorium. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Singapur jest pierwszym krajem na świecie, który wydał zezwolenie regulacyjne na oficjalną sprzedaż tak zwanego „czystego mięsa”.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl