Analizy Instytutu ERiGŻ – PIB. Rynek Drobiu i Jaj nr 46, wrzesień 2014 r.
Krajowy Rynek Drobiu w 2013 r.
Bilans mięsa drobiu:
- Produkcja – 1990 tys. ton (w wbc)
- Import – 40 tys. ton
- Podaż – 2030 tys. ton
- Eksport – 587 tys. ton ( w tym 83% rynki państw członkowskich UE)
- Udział eksportu w produkcji mięsa drobiu – 29,5%
- Zużycie w kraju – 1443 tys. ton
- Spożycie na 1 mieszkańca – 26,5 kg
- Udział mięsa drobiu w spożyciu mięsa ogĂłłem – 39,3%
Struktura produkcji żywca drobiu:
- Kurczęta brojlery – 81%
- Indyki – 15%
- Pozostały drĂłb ( gęsi i kaczki ) – ok. 4%
Opłacalność produkcji żywca- relacje cen skupu żywca do cen pasz :
- kurczęta brojlery – 2,57, indyki – 3,57
Krajowy Rynek Drobiu – prognoza na 2014 r.
Prognozowany bilans (na podstawie wynikĂłw w I pĂłłroczu 2014 r.)
- Produkcja – 2190 tys. ton ( wzrost o 10% )
- Import – 37 tys.ton ( udział importu w konsumpcji – 2,4 % )
- Podaż – 2227 tys. ton
- Eksport – 676 tys. ton ( wzrost o 15% )
- Udział eksportu w produkcji mięsa drobiu – 31 %
- Zużycie w kraju – 1551 tys. ton
- Spożycie na 1 mieszkańca – 26,9 kg
- Udział mięsa drobiu w spożyciu mięsa ogĂłłem – 37,9%
Struktura produkcji żywca drobiu:
- Kurczęta brojlery – ok.82 %
- Indyki – 14 %
- Pozostały drĂłb ( kaczki, gęsi ) – ok. 4%
Opłacalność produkcji – relacje cen skupu żywca do cen pasz:
- Kurczęta brojlery – 2,71, Indyki – 3,97
ŹrĂłdło: Rynek Drobiu i Jaj Nr 46 z września 2014 r. - opracowanie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Zywnościowej - PIB