Informacje

Ceny drobiu spadną na poczatku 2017 roku?

Jeśli polski rynek mięsa drobiowego będzie zachowywał się podobnie jak amerykański to  pierwszy kwartał 2017 roku może przynieść spadki cen. Taką prognozę można postawić na podstawie analizy produkcji piskląt i jaj wylęgowych.

Produkcja piskląt i  jaj wylęgowych jest w Stanach Zjednoczonych szczegĂłlnie uważnie obserwowana przez kupcĂłw działających w imieniu sieci handlowych i restauracyjnych. Kiedy liczba nałożonych jaj i produkcja piskląt wykazuje tendencje wzrostowe hurtowi kupcy mięsa wstrzymują negocjowanie długoterminowych kontraktĂłw wychodząc z założenia, że mięso drobiowe wkrĂłtce będzie tańsze. Według Matta Beesona, założyciela i szefa firmy konsultingowej Beeson & Associates, ktĂłra zajmuje się analizą rynku drobiu, postępowanie kupcĂłw hurtowych ma swoje uzasadnienie historyczne. Beeson przytacza przeszłe dane, ktĂłre potwierdzają odwrotnie proporcjonalną zależność między nakładami jaj a ceną mięsa drobiowego. Zgodnie z tymi analizami 3 procentowy wzrost jaj poddanych inkubacji w danym roku powinien doprowadzić do nawet 7 procentowego spadku cen mięsa w pierwszym kwartale roku kolejnego.

Przytoczone dane dotyczą oczywiście rynku amerykańskiego. Jeśli miałyby one w jakiś sposĂłb sprawdzić się na rynku polskim to pierwszy kwartał przyszłego roku może być dla producentĂłw mięsa brojlerĂłw dość przykry. Przypomnijmy, że w tym roku – jak dotąd – liczba nałożonych jaj jest o prawie 8 procent wyższa od liczby, ktĂłrą obserwowaliśmy w roku minionym. Do końca października 2016 roku poddano inkubacji 1 mld 18 mln jaj czyli aż o 84 mln jaj więcej niż w porĂłwnywalnym okresie roku 2015.