2016-02-15
Badania potwierdzają przewagę bezpieczeństwa zdrowotnego jaj z nadzorowanej fermowej produkcji.
Polski Alarm Smogowy – społeczny ruch na rzecz ograniczania emisji zanieczyszczeń zlecił Politechnice Krakowskiej wykonanie niezależnych badań jaj sprzedawanych na bazarach, pochodzących z przyzagrodowej produkcji z rejonu podkrakowskich miejscowości – Swoszowic i Zelkowa i z uzdrowiska Rabka - ZdrĂłj oraz z okolic Zakopanego i Kościeliska. Wysokie stężenie toksycznych, rakotwĂłrczych dioksyn - nawet czterokrotnie przekraczające dopuszczalne normy, stwierdzono nie tylko w jajach pobranych w gospodarstwach w Małopolsce, ale rĂłwnież z ekologicznego chowu na Śląsku – w Rybniku i Żorach „ gdzie stężenie dioksyn wyniosło ponad 2,7 pikograma” .
Jakub Jędrak, fizyk z Polskiego Alarmu Smogowego, wyjaśnia jaki był cel tych badań : „Chodziło o to, aby sprawdzić, co znajduje się w jajkach pochodzących od kur z wolnego wybiegu, a nie profesjonalnych ferm. Bo te podlegają restrykcyjnym przepisom Unii Europejskiej i ministra rolnictwa. A jajka z bazarkĂłw nie. „
Gazeta Wyborcza opublikowała w swoim sobotnio-niedzielnym wydaniu 13-14 lutego 2016 r. artykuły : „ Jajko z niespodzianką” ( autor - red. Dominika Wantuch ) oraz wydaniu internetowym Gazety - pt. „Ekojajka są najdroższe, ale czy najzdrowsze ? ”
http://wyborcza.biz/biznes/1,147751,19620738,ekojajka-sa-najdrozsze-ale-czy-najzdrowsze.html
Wyniki urzędowego monitoringu dioksyn w jajach :
Stałe urzędowe badania kontrolne dioksyn i dioksynopochodnych polichlorowanych bifenyli w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w jajach, prowadzi, zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej, Zakład Radiobiologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego –PIB w Puławach.
Raport z badań kontrolnych przeprowadzonych prze PIW-PIB w 2014 r. z dnia 19.01.2015 r. jest dostępny na stronie GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii.
http://old.wetgiw.gov.pl/files/4905_Raport%20GIW2014%20FINAL.pdf
Raport opracowany jest na podstawie analizy prĂłbek żywności pobranych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach krajowego programu badań kontrolnych dioksyn, furanĂłw, dl=PCB i ndl-PCB u zwierzat i w produktach pochodzenia zwierzęcego.
W raporcie napisano : „ Wyniki badań krajowej żywności w roku 2014 r. w większości przypadkĂłw potwierdzają rezultaty badań dioksyn, furanĂłw i dl-PCB u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego prowadzone w latach poprzednich. Przypadki występowania podwyższonych stężeń zdarzają się w niektĂłrych rodzajach żywności, takich jak jaj kur chowu wolnego i jaja ekologiczne.
W jajach ekologicznych średnia zawartość sumy dioksyn, furanĂłw i dl-PCB była podwyższona w stosunku do jaj z chowu klatkowego i wynosiła 1,71 ± ),85 pg WHO – TEQ/g tł i wynosił tł. w zakresie stężeń od 0,49 do 3,02 pgWHO-TEQ/g tł.
W jajach wolnowybiegowych suma stężeń dioksyn, furanĂłw i dl-PCB była jeszcze wyższa. Ponad 10-krotne przekroczenie zawartości dikoksyn i furanĂłw stwierdzono w jednej prĂłbce jaj wolnowybiegowych.
Produkty te stwarzają zagrożenie dla zdrowia co wskazuje na konieczność stałych badań kontrolnych żywności.
O bezpieczeństwie zdrowotnym jaj z nadzorowanych ferm informujemy w artykułach na stronie Krajowej Izby :
Informacja o urzędowym monitoringu na fermach bezpieczeństwa zdrowotnego jaj ( 24.03. 2015 r.)
http://www.kipdip.org.pl/article/id/946
Znakomita jakość jaj produkcji fermowej – wyniki urzędowych kontroli za 2013 r. ( 5.09.2014 r. )
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl