Informacje

Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że nieprawdziwe są treści w artykule „ Przestańcie truć Polaków jedzeniem” opublikowanym 31.10.2014 r. w Gazecie „ Fakt”.

W Informacji zamieszczonej  w dniu 31.10.2104 r. na stronie internetowej GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii , GłĂłwny Lekarz Weterynarii , odnosząc się do artykułu w „Fakt” stwierdził, że:

 „Tezy i stwierdzenia zawarte w artykule odnośnie trucia konsumentĂłw niebezpieczną wędliną wyprodukowaną z mięsa drobiu pochodzącego ze stad z dodatnim wynikiem badania w kierunku Salmonella, są nieprawdziwe”. - http://www.wetgiw.gov.pl/files/aktualnosci/31-10-14-komunikat-glw.pdf

W Komunikacie tym szczegĂłłowo omĂłwiono badania i procedury stosowane w ramach realizowanych programĂłw zwalczania Salmonelli w nadzorowanych fermach drobiu oraz w rzeźniach drobiu. Dzięki tym działaniom zmniejsza się liczba zatruć u ludzi wywołanych pałeczkami Salmonella.