2015-03-24
Monitoring ten ma na celu wykrywanie, w urzędowo pobranych do badań prĂłbach jaj, niedozwolonej obecności antybiotykĂłw i niedopuszczenie takich jaj do rynku.
W produkcji zwierzęcej obowiązuje zakaz stosowania antybiotykĂłw paszowych.
Antybiotyki paszowe z dniem 1 stycznia 2006 r. zostały skreślone z rejestru dodatkĂłw paszowych na podstawie art. 11 rozporządzenia (WE) Nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatkĂłw stosowanych w żywieniu zwierząt.
Niniejsza informacja odnosi się do doniesień w mediach o nadużywaniu antybiotykĂłw w produkcji zwierzęcej i ich nielegalnym stosowaniu oraz do informacji dla konsumentĂłw o dodatkowych komercyjnych badaniach jaj i certyfikacji potwierdzającej nieobecność antybiotykĂłw w prywatnie pobranych prĂłbach.
Przedstawione niżej wyniki urzędowego monitoringu przeczą doniesieniom medialnym o nielegalnym i nieodpowiedzialnym stosowaniu antybiotykĂłw przez producentĂłw jaj.
Jaja produkowane w fermach nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną objęte są stałym urzędowym monitoringiem. W ramach tego monitoringu pobierane są urzędowo prĂłbki jaj do badań w celu sprawdzenia czy jaja nie zawierają substancji niedozwolonych w prawie żywnościowym, w tym pozostałości antybiotykĂłw.
Wiarygodność urzędowych badań na wspĂłlnym rynku opiera się na określonych przez Unię Europejską ścisłych procedurach pobierania prĂłb i jednolitej, zatwierdzonej metodyce badań pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Podstawową zasadą zapewnienia wiarygodności monitoringu są prĂłby urzędowe pobierane przez InspektorĂłw Weterynarii według następujących reguł określonych w przepisach: „W każdym przypadku pobierania prĂłbek urzędowych, musi to być nieprzewidziane, nieoczekiwane i następujące o rĂłżnym czasie i w rĂłżnych dniach tygodnia.”
Urzędowy monitoring prowadzony w ramach „Krajowego Programu Badań Kontrolnych Pozostałości Chemicznych, Biologicznych i LekĂłw” w całym 2013 r. nie stwierdził pozostałości antybiotykĂłw w żadnej z 282 urzędowo pobranych prĂłbek jaj na fermach. (ŹrĂłdło danych: Zestawienie zbiorcze wynikĂłw niezgodnych wykrytych w Polsce w ramach Krajowego Programu Badań Kontrolnych niedozwolonych pozostałości – opublikowane na stronie www.wetgiw.gov.pl )
Fermowa produkcja jaj spożywczych podlega rĂłwnież kontroli w ramach „Krajowego Programu Badań Badania Pasz i Wody na Fermach”. W ramach tego urzędowego programu na zarejestrowanych fermach jaj spożywczych badane są pasze stosowane w żywieniu kur oraz pobierane są prĂłbki wody z systemĂłw pojenia do badań. Badania te prowadzone się w celu sprawdzenia czy nie są stosowane niedozwolone substancje (antybiotyki, sulfonamidy, chinalony).
Krajowy Program Badania Pasz na 2015 r. jest opublikowany na stronie internetowej Inspekcji Weterynaryjnej - http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=4841
ŹrĂłdło: Komentarz własny KIPDiP
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl