Ten film i przytoczone niżej wypowiedzi ekspertĂłw z tego materiału odnoszą się rĂłwnież do nowej kampanii skierowanej przeciwko fermowej produkcji. Kampanię: Jak one to znoszą uruchomiło Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Obrazy rozpowszechniane przez to Stowarzyszenie przeczą powszechnym standardom produkcji w polskich fermach.
Komentarze w filmie: Bezpieczne jajo. Obywatelska akcja edukacyjna:
„Lektor: Od pewnego czasu w mediach prezentowany jest film sugerujący, że producenci drobiu w Polsce znęcają się nad 18 mln kur niosek. Obrazy cierpiących ptakĂłw działają na emocje, szczegĂłlnie młodych wrażliwych ludzi . Do filmu zatrudniono jednego z celebrytĂłw i posunięto się nawet do profanacji polskiego godła. Celem tej kampanii jest zniechęcenie nas do kupowania jaj oznaczonych numerem "3". Film ten jest manipulacją, nie mającą nic wspĂłlnego z polską rzeczywistością. Autorzy posłużyli się ujęciami nakręconymi poza Europą.
Jaka jest więc prawda o klatkowym chowie drobiu w Polsce?
Odwiedziliśmy jedną z typowych ferm, ktĂłra ma duży udział w produkcji jaj na polski rynek. Kury maja przestronne i wygodne klatki, urządzenia wentylacyjne zapewniają im odpowiedni klimat i temperaturę powietrza. Dzięki specjalnej konstrukcji klatek, odchody na bieżąco usuwane są na zewnątrz kurnika za pomocą ruchomej taśmy, gwarantuje to zachowanie czystości, a ptaki nie mogą zjadać swoich odchodĂłw. Lekarz weterynarii wykonuje stałą kontrolę oraz wykonuje odpowiednie szczepienie.
Ograniczony kontakt z innymi ptakami zabezpiecza kury przed ptasią grypą oraz przenoszeniem się innych chorĂłb, wirusĂłw i pasożytĂłw. Kontrolowanie ilości czystej i świeżej wody spożywanej przez kury jest dodatkowym źrĂłdłem informacji o stanie ich zdrowia. Kury karmione są pełnowartościową paszą, wysokiej jakości z odpowiednio dobranymi składnikami i witaminami. Dzięki temu jaja z chowu klatkowego mają zdecydowanie najwyższą wartość pokarmową , są zdrowe i bardzo smaczne. Nie zawierają metali ciężkich i amoniaku i innych zanieczyszczeń środowiskowych.
Lekarz weterynarii: Z własnej praktyki oraz doświadczeń innych lekarzy, jesteśmy w stanie stwierdzić, że kury w systemie klatkowym znacznie rzadziej chorują. Jajka z takiej produkcji są bardziej czyste, a na ich skorupkach znajdujemy dużo mniej bakterii niż w chowie ściĂłłkowym. To właśnie kupując jaja oznaczone cyfrą "3" na początku kodu, mamy zagwarantowana najwyższą czystość i nie musimy się obawiać Salmonelli. Zanim więc, pozwolimy się zmanipulować tendencyjnym filmom i publikacją warto poznać prawdę i na tej podstawie dokonywać wyborĂłw. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat hodowli drobiu i produkcji jaj odwiedź następujące strony internetowe: