2015-02-02
Forum Drobiu – Konferencja dla producentĂłw drobiu i jaj - 20 lutego 2015 r. podczas XVIII Międzynarodowych TargĂłw Ferma Świń i Drobiu w Łodzi - Nowa HALA EXPO/MOSiR , ŁĂłdź, ul. Politechniki 4 , sala D od godz. 11.00 – 13.00
Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu i Pasz, wspĂłlnie z organizatorem targĂłw – firmą DLG Agrofood Sp. z o.o. , zaprasza producentĂłw drobiu i jaj na Forum Drobiu: „Nadzorowana produkcja drobiarska – bezpieczna dla konsumentĂłw i środowiska. "
Program Forum:
• Zapewnienie bezpieczeństwa pasz i żywienia zwierząt – Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek – Kierownik Zakładu Higieny Pasz, Państwowy Instytut Weterynaryjny - PIB .
Profesor Krzysztof Kwiatek jest wspĂłłautorem Krajowego Planu Urzędowej Kontroli Pasz ustalanego corocznie przez GłĂłwny Inspektorat Weterynarii.
Zakres wykładu: monitoring bezpieczeństwa pasz i zakres tego monitoringu; metody wykrywania niedozwolonych substancji i pozostałości w paszy oraz w wodzie do pojenia drobiu; obowiązujące zakazy, analiza ryzyka, identyfikacja zagrożenia, badanie pasz w kierunku oznaczenia GMO.
Kwestie te są niezmiernie ważne dla prowadzących intensywną, nadzorowaną produkcję drobiarską. Intensywne metody produkcji są bowiem coraz częściej narażone na bezpodstawne ataki i oskarżane o stosowanie w produkcji antybiotykĂłw, hormonĂłw, mączek zwierzęcych oraz innych zakazanych składnikĂłw pasz.
• Nowoczesne fermy drobiu i jaj bezpieczne dla środowiska - Marcin Wiśniewski – starszy specjalista w Departamencie Ochrony Środowiska – Ministerstwo Środowiska.
Marcin Wiśniewski jest ekspertem w tym resorcie - polskim członkiem Technicznej Grupy Roboczej ds. IRPP BREF.
Wykład obejmie następujące zagadnienia: nowe wymagania dla ferm drobiu z zakresu ochrony środowiska, w tym weryfikację pozwoleń zintegrowanych, przyszłe wdrażanie konkluzji BAT i ich znaczenie dla pozwoleń zintegrowanych, zakres dostosowania ferm do konkluzji BAT, dopuszczalne wielkości emisyjne, zakres i metody monitoringu emisji, w tym metody ustalania stężenia zapachĂłw.
Uczestnicy Forum Drobiu dowiedzą się z tego wykładu o nowych wymaganiach najlepszych, dostępnych technik BAT dla instalacji do intensywnego chowu lub hodowli drobiu. Nowelizacja ustawy Prawo ochrony środowiska z września 2014 r. zmieniła wiele wymagań dla instalacji o liczbie stanowisk powyżej 40 tys. drobiu, wymagających pozwoleń zintegrowanych. Zmiany obejmują rĂłwnież procedury dotyczące pozwoleń zintegrowanych. Resort Środowiska zapowiada, że dla ferm drobiu będą określone w konkluzjach BAT graniczne wielkości emisji amoniaku oraz wymagania dotyczące monitorowania emisji odorĂłw. Obecne instalacje do chowu i hodowli drobiu będą musiały się dostosować do wymagań w Konkluzjach BAT w terminie 4 lat od ich publikacji.
• Nowoczesne żywienie zwierząt dla poprawy zdrowia ludzi – jak sprawić, aby twoje kury znosiły złote jaja ?
Renata Olejniczak – Dyrektor Generalny Alltech Poland Sp. z o.o.
Jest to trzecie z zaproponowanych przez Krajową Izbę wystąpień. Zostaną w nim przedstawione praktyczne rozwiązania żywieniowe, oczekiwane przez konsumentĂłw, pozwalające producentom wyrĂłżnić się na rynku i wykreować markę funkcjonalnej żywności. Możliwość wzbogacania jaj w DHA i kwasy omega-3 daje producentom jaj szanse wprowadzenia na rynek innowacyjnych, wysokiej jakości produktĂłw o nowej wartości dodanej .
Zapraszamy na Forum Drobiu producentĂłw drobiu i jaj, prowadzących intensywną nadzorowaną produkcję.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl