2015-11-17
Bilans jaj spożywczych w 2014 r. ( w tys. ton )
Bilansowa konsumpcja jaj:
Opłacalność produkcji jaj:
PrzetwĂłrstwo jaj w Polsce:
Instytut następująco ocenił poziom przetwĂłrstwa jaj w 2014 r.
„Według danych GUS, produkcja przetworĂłw z jaj (jaja bez skorupek i żĂłłtka jaj) wyniosła w 2014 roku 38,9 tys. ton i była ponad 38% większa niż w roku poprzednim. Jednocześnie jest to produkcja przewyższająca najwyższy poziom notowany w 2008 roku.
Zmniejszyła się natomiast produkcja albuminy jaja. W latach 2010-2013 produkcja albuminy utrzymała się na bardzo wysokim przeciętnym poziomie ok. 20 tys. ton. W 2014 obniżyła się do 6,1 tys. ton, tj. o ok. 60%. Jest to jednocześnie poziom o 26% niższy niż średni z lat 2006-2009.
Produkcja przetworĂłw z jaj wykazuje silne wahania w poszczegĂłlnych latach, skorelowane z rozwojem ich eksportu, ktĂłry stanowi przeważającą część produkcji. W 2011 roku sprzedano za granicę ponad 68% produkcji , w 2012 roku ponad 75%, a w 2014 roku tylko ok. 50%. Oznaczać to może wzrost zainteresowania tymi przetworami na rynku krajowym. Jednak należy przewidywać raczej stabilizację produkcji przetworĂłw z jaj w 2015 roku.”
Handel zagraniczny przetworami z jaj
Handel zagraniczny w I połowie roku 2015 w porĂłwnaniu z takim samym okresem roku 2014
Krajowy rynek jaj spożywczych i przetworĂłw z jaj w 2015 ( prognoza )
ŹrĂłdło: „Rynek Drobiu i Jaj” Nr 48 z października 2015roku – opracowanie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl