Oświadczenie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w sprawie zasad urzędowego monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego jaj na fermach.
Oświadczenie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w sprawie zasad urzędowego monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego jaj na fermach.
2014-11-03
Celem tego monitoringu jest niedopuszczenie jaj do rynku w przypadku wykrycia w pobranych prĂłbach jaj niedozwolonej obecności antybiotykĂłw.
Niniejsze oświadczenie odnosi się do informacji w mediach o dodatkowych komercyjnych badaniach jaj i certyfikacji potwierdzającej nieobecność antybiotykĂłw w prywatnie pobranych prĂłbach.
W produkcji zwierzęcej obwiązuje zakaz stosowania antybiotykĂłw paszowych. Antybiotyki paszowe z dniem 1 stycznia 2006 r. zostały skreślone z rejestru dodatkĂłw paszowych na podstawie art. 11 rozporządzenia (WE) Nr 1831 / 2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatkĂłw stosowanych w żywieniu zwierząt.
Przedstawione niżej wyniki urzędowego monitoringu przeczą doniesieniom medialnym o nielegalnym i nieodpowiedzialnym stosowaniu antybiotykĂłw przez producentĂłw jaj.
Jaja produkowane w fermach nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną objęte są stałym urzędowym monitoringiem. W ramach tego monitoringu pobierane są urzędowo prĂłbki jaj do badań w celu sprawdzenia czy jaja nie zawierają substancji niedozwolonych w prawie żywnościowym, w tym pozostałości antybiotykĂłw.
Wiarygodność urzędowych badań na wspĂłlnym rynku opiera się na określonych przez Unię Europejską ścisłych procedurach pobierania prĂłb i jednolitej, zatwierdzonej metodyce badań pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Podstawową zasadą zapewnienia wiarygodności monitoringu są prĂłby urzędowe pobierane przez InspektorĂłw Weterynarii według następujących reguł określonych w przepisach:
„W każdym przypadku pobierania prĂłbek urzędowych, musi to być nieprzewidziane, nieoczekiwane i następujące o rĂłżnym czasie i w rĂłżnych dniach tygodnia.”
Urzędowy monitoring prowadzony w ramach „Krajowego Programu Badań Kontrolnych Pozostałości Chemicznych, Biologicznych i LekĂłw" w całym 2013 r. nie stwierdził pozostałości antybiotykĂłw w żadnej z 282 urzędowo pobranych prĂłbek jaj na fermach.
(ŹrĂłdło danych: Zestawienie zbiorcze wynikĂłw niezgodnych wykrytych w Polsce w ramach Krajowego Programu Badań Kontrolnych niedozwolonych pozostałości – opublikowane na stroniewww.wetgiw.gov.pl).
Fermowa produkcja jaj spożywczych podlega rĂłwnież kontroli w ramach „Krajowego Programu Badań Badania Pasz i Wody na Fermach”. W ramach tego urzędowego programu na zarejestrowanych fermach jaj spożywczych badane są pasze stosowane w żywieniu kur oraz pobierane są prĂłbki wody z systemĂłw pojenia do badań. Badania te prowadzone się w celu sprawdzenia czy nie są stosowane niedozwolone substancje (antybiotyki, sulfonamidy, chinalony).
Przedstawione badania dowodzą, że wszystkie jaja produkowane w nadzorowanych fermach spełniają obowiązujące standardy wolnych od antybiotykĂłw.