2008-10-17
1. Higiena produktĂłw pochodzenia zwierzęcego.
Przepisy regulujące wymagania higieniczne dla produktĂłw pochodzenia zwierzęcego:
• Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środkĂłw spożywczych:
• Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt:
• Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriĂłw mikrobiologicznych dotyczących środkĂłw spożywczych:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:338:0001:0026:PL:PDF
wraz ze zmianą:
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1086/2011 z dnia 27 października 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz załącznik I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w świeżym mięsie drobiowym.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:281:0007:0011:PL:PDF
• Rozporządzenie Komisji Nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektĂłrych produktĂłw objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:338:0027:0059:PL:PDF
Przewodniki do przepisĂłw regulujących wymagania higieniczne dla produktĂłw pochodzenia zwierzęcego (wytyczne do rozporządzeń 852/2004, 853/2004 oraz przewodnik HACCP):
http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=1964
Listy zakładĂłw zatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004:
http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=2488
Przepisy regulujące bezpieczeństwo żywności i żywienia:
Unijne i krajowe przepisy znajdujące się na stronie internetowej GłĂłwnego Inspektoratu Sanitarnego:
• ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
• rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środkĂłw spożywczych,
• rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą,
• rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
2. Zdrowie i ochrona zwierząt:
Krajowe akty prawne z zakresu zwalczania chorĂłb zakaźnych zwierząt i ochrony zdrowia zwierząt oraz dobrostanu zwierząt:
Krajowe przepisy znajdujące się na stronie internetowej GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii, m.in.:
• ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorĂłb zakaźnych zwierząt oraz rozporządzenia wydane na podstawie tej ustawy,
• ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt
http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=2192
Dyrektywy UE z zakresu dobrostanu drobiu:
• Dyrektywa Rady 1999/74/WE z dnia 19 lipca 1999 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony kur niosek:
• Dyrektywa Rady 2007/43/WE z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie ustanowienia minimalnych zasad dotyczących ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:182:0019:0028:PL:PDF
Krajowe przepisy w sprawie dobrostanu drobiu:
• Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (tekst jednolity z 21 maja 2003 r. Dz. U. Nr 106, poz. 1002 wraz z pĂłźniejszymi zmianami)
Przepisy wykonawcze do ustawy:
• Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu ustalania poziomu obsady kurcząt brojlerĂłw w kurniku, w ktĂłrym są utrzymywane (Dz. U. Nr 223 poz. 1784):
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20092231784
• Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 listopada 2009 r. w sprawie warunkĂłw kadrowych, organizacyjnych i technicznych, jakie powinien spełniać podmiot upoważniony do prowadzenia szkolenia w zakresie przepisĂłw dotyczących ochrony kurcząt brojlerĂłw, oraz wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (Dz. U. Nr 210 poz. 1620):
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20092101620
• Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunkĂłw zwierząt gospodarskich, dla ktĂłrych normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 56, poz. 344):
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100560344
wraz ze zmianą - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 września 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunkĂłw zwierząt gospodarskich, dla ktĂłrych normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 171 poz. 1157):
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101711157
• Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunkĂłw utrzymywania gatunkĂłw zwierząt gospodarskich innych niż te, dla ktĂłrych normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 116 poz. 778)
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101160778
Listy zatwierdzonych zakładĂłw wylęgowych i ferm drobiu:
• Lista zatwierdzonych zakładĂłw drobiu (fermy reprodukcyjne, fermy odchowu drobiu, zakłady wylęgu drobiu):
http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=szczegoly&m_id=28&kat_id=2258
• Lista ferm kur niosek zarejestrowanych zgodnie z Dyrektywą 2002/04:
Przepisy dotyczące zwalczania grypy ptakĂłw:
Przepisy krajowe:
• Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptakĂłw:
http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=3074
• Rozporządzenie MRiRW z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie środkĂłw podejmowanych w związku ze zwalczaniem u drobiu wysoce zjadliwej grypy ptakĂłw:
http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=3075
Przepisy UE regulujące tworzenie stref w związku z wystąpieniem ognisk grypy ptakĂłw:
• 2006/415/WE: Decyzja Komisji z dnia 14 czerwca 2006 r. dotycząca niektĂłrych środkĂłw ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptakĂłw podtypu H5N1 u drobiu we WspĂłlnocie i uchylająca decyzję 2006/135/WE:
http://old.wetgiw.gov.pl/files/aktualnosci/decyzja-2006-135-WE-5-12-2007.pdf
3. WspĂłlna Organizacja RynkĂłw Rolnych na lata 2014-2020:
• Uchylone zostało z dniem 1 stycznia 2014 r. Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspĂłlną organizację rynkĂłw rolnych oraz przepisy szczegĂłłowe dotyczące niektĂłrych produktĂłw rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspĂłlnej organizacji rynku”):
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:299:0001:0149:PL:PDF
Od dnia 1 stycznia 2014 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspĂłlną organizację rynkĂłw produktĂłw rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dziennik Urzędowy UE Nr 347 z dn. 20 grudnia 2013 r.)
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.douri=OJ:L:2013:347:0671:0854:PL:PDF
Do czasu wydania nowych delegowanych aktĂłw wykonawczych do rozporządzenia nr 1308/2014, nadal będą stosowane dotychczasowe przepisy regulujące normy jakości handlową drobiu i jaj, określone w rozporządzeniach wykonawczych do uchylonego rozporządzenia nr 1234/2007:
- Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 r.
- Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 617/2008 z dnia 27 czerwca 2008 r.
- Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r.
Przepisy wykonawcze do rozporządzenia nr 1234/2007:
• Rozporządzenie Komisji (WE) nr 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 r. wprowadzające szczegĂłłowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektĂłrych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:157:0046:0087:PL:PDF
wraz ze zmianą - Rozporządzenie Komisji (WE) nr 508/2009 z dnia 15 czerwca 2009 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 543/2008 wprowadzające szczegĂłłowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektĂłrych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:151:0028:0030:PL:PDF
• Rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiające szczegĂłłowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norma handlowych w odniesieniu do jaj:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:163:0006:0023:PL:PDF
wraz ze zmianą nr 598/2008 z dnia 24 czerwca 2008 r.:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:164:0014:0015:PL:PDF
wraz ze zmianą - Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 342/2013 z dnia 16 kwietnia 2013 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 589/2008 ustanawiające szczegĂłłowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:107:0004:0004:PL:PDF
wraz ze zmianą - Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 458/2013 z dnia 16 maja 2013 r. w sprawie sprostowania rozporządzenia (WE) nr 589/2008 ustanawiającego szczegĂłłowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:133:0017:0017:PL:PDF
• Rozporządzenie Komisji (WE) nr 617/2008 z dnia 27 czerwca 2008 r. ustanawiające szczegĂłłowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w zakresie norm handlowych w odniesieniu do jaj wylęgowych i piskląt drobiu hodowlanego:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:168:0005:0016:PL:PDF
4. Pasze:
Zmiany w unijnym prawie paszowym:
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania prĂłbek i dokonywania analiz do celĂłw urzędowej kontroli pasz wejdzie w życie 26 sierpnia 2009 r.
Tekst rozporządzenia dostępny jest na stronie Komisji Europejskiej:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:054:0001:0130:PL:PDF
Uwaga!!!
Nowe Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzanie na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylajace dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE oraz decyzję komisji 2004/217/WE.
Tekst rozporządzenia dostępny jest na stronie Komisji Europejskiej:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:229:0001:0028:PL:PDF
5. Ochrona Środowiska:
ZbiĂłr krajowych przepisĂłw na stronie internetowej Ministerstwa Środowiska:
6. Program Rozwoju ObszarĂłw Wiejskich 2007 – 2013 Legislacja krajowa i UE:
7. Projekty przepisĂłw zamieszczanych na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1322&LangId=0
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl