Informacje

Różnice w wadze i długości chowu brojlerów w Europie

Waga polskich kurcząt rzeźnych sprzedawanych do ubojni należy do najwyższych w Europie, a okres średniego chowu brojlerĂłw do najdłuższych na Starym Kontynencie – wynika z danych Komisji Europejskiej, ktĂłre przeanalizowała Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu i Pasz.

Polski kurczak oddawany do zakładu ubojowego waży średnio 2,44 kg. Cięższe od naszych brojlery są tylko w Hiszpanii (2,66 kg), na Cyprze (2,64 kg) oraz we Włoszech (2,60 kg). Najlżejsze kurczęta w Europie produkują hodowcy w Austrii (1,83 kg), w Portugalii (1,85 kg), w Czechach (1,90 kg) oraz w Szwecji (1,91 kg).

Średni okres chowu polskiego brojlera wynosi 42 dni i należy do najdłuższych w Unii Europejskiej. NajkrĂłcej kurczęta rzeźne są produkowane w Czechach i Danii, gdzie średni okres hodowli wynosi tylko 35 dni. Rekordowo krĂłtko chĂłw trwa jednak w niektĂłrych rejonach Niemiec. Tamtejsi producenci oddają brojlery do uboju już po 30 dniach. Średnia waga niemieckiego brojlera jest niższa do polskiej i wynosi 2,11 kg.