2017-10-16
Piramida żywienia została opracowana przez amerykańskich naukowców, aby ułatwić planowanie codziennej diety. W przejrzysty sposób pokazuje jakie powinny być proporcje między spożywanymi produktami należącym do różnych grup.
Piramida stworzona w 2005 r. przez Amerykański Departament Rolnictwa po raz pierwszy wzięła pod uwagę aktywność fizyczną - postać człowieka wchodzącego po schodach. Ma to na celu zachęcenie nas do uprawiania sportu.
Nowa Piramida Instytutu Żywności i Żywienia wzorowana jest na modelu amerykańskiej MyPyramid.
Do tej pory w piramidach panował podział poziomy, natomiast w MyPyramid dokonano podziału odwrotnego. Produkty spożywcze zostały podzielone na 5 grup: zboża, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz mięso i rośliny strączkowe. Jaja zajmują bardzo dobrą pozycję, znajdują się w jednej grupie obok mięsa, drobiu, ryb, nasion strączkowych i orzechów.
Produkty spożywcze stosowane w codziennej diecie powinny posiadać wysoką wartość odżywczą. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, pozbawionych wartościowych składników oraz zawierających dużo soli, cukru czy syntetycznych substancji smakowych i konserwujących.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl