Informacje

Badanie dotyczące jaj alternatywnych

Badanie dotyczące jaj alternatywnych

W Stanach Zjednoczonych w ramach badania „Top Egg Company Survey” zapytano producentów jaj, którzy łącznie utrzymują stada liczące ponad 144 miliony kur, o przyszłość jaj klatkowych. Zdaniem hodowców oraz firm utrzymujących kury, mimo tego, że większość amerykańskich sieci handlowych oraz restauracji obiecała, że w 2025 nie będzie już w sprzedaży jaj klatkowych, co najmniej 52 procent jaj dostępnych na rynku i w gastronomii będzie pochodziło właśnie z chowu klatkowego. Obecnie, w Stanach Zjednoczonych,  85 procent produkcji jaj pochodzi z tak zwanego „starego” systemu klatkowego (powszechnego w Polsce przed obowiązkową wymianą klatek), 14 procent jaj to jaja z systemu wolnowybiegowego i ekologicznego, a niespełna jeden procent jaj produkuje się w klatkach powiększonych (takich jak w Polsce).