2018-01-15
Wstęp – informacje ogólne
Od stycznia do końca sierpnia 2017 roku wyeksportowano z Polski mięso i podroby drobiowe o łącznej wartości prawie 1 mld 205 mln euro. Niemal 75 procent z tej kwoty, 898,2 mln euro, przypadło na wywóz mięsa i podrobów kurcząt rzeźnych. Poniżej szczegółowe zestawienie, z podziałem na wartość wywozu w poszczególnych grupach asortymentowych, dotyczące brojlerów kurzych.
Asortyment |
Wartość exportu (I-VIII 2017, €) |
---|---|
Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310 |
284.972.524 |
Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410 |
159.260.086 |
Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350 |
96.005.936 |
Całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone – kod 02071430 |
58.970.983 |
"Kurczaki 65%", świeże lub schłodzone – kod 02071190 |
48.997.108 |
Połówki lub ćwiartki z kośćmi, zamrożone – kod 02071420 |
38.439.679 |
Połówki lub ćwiartki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071320 |
30.409.564 |
"Kurczaki 65%", zamrożone – kod 02071290 |
30.306.888 |
Kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone, wyłączając zawarte w pozycjach: 02071320 – 02071360 – kod 02071370 |
22.049.969 |
Całe skrzydła nawet z końcami, świeże lub schłodzone – kod 02071330 |
21.145.277 |
Nogi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071460 |
21.030.382 |
Nogi i ich kawałki, z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071360 |
18.610.366 |
Piersi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071450 |
17.210.777 |
"Kurczaki 70%", świeże lub schłodzone – kod 02071130 |
15.425.859 |
Kawałki z kośćmi, bez połówek, ćwierci, skrzydeł, grzbietów, szyj, kuprów, piersi i nóg, zamrożone – kod 02071470 |
11.578.598 |
"Kurczaki 70%", zamrożone – kod 02071210 |
6.689.764 |
Podroby ogółem, zamrożone |
5.104.690 |
"Kurczaki 83%", świeże lub schłodzone – kod 02071110 |
3.098.029 |
Podroby ogółem, świeże lub schłodzone |
3.959.438 |
Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami kupry, końce skrzydeł, zamrożone – kod 02071440 |
3.516.956 |
Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami kupry, końce skrzydeł, świeże lub schłodzone – kod 02071340 |
1.440.970 |
Jak widać powyżej, najpopularniejszym towarem eksportowym były świeże lub chłodzone kawałki mięsa bez kości, które odpowiadały za 31,7 procent wartości wywożonego mięsa brojlerów. 17,7 procent eksportu stanowił ten sam, co powyżej asortyment tylko w wersji mrożonej. Łącznie kawałki mięsa bez kości (świeże, chłodzone oraz mrożone) stanowiły aż 49,5 procent naszego eksportu brojlerów. Istotny udział wartościowy w wywozie zagranicznym miały także świeże i chłodzone piersi z kośćmi i ich kawałki (10,7 procent) oraz zamrożone skrzydła (6,6 procent). Więcej niż trzy procent eksportu w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku stanowiły także: świeże i chłodzone tuszki’65 (5,4 procent), zamrożone połówki i ćwiartki brojlerów (4,3 procent), świeże i chłodzone połówki oraz ćwiartki kurcząt (3,4 procent), a także zamrożone tuszki’65 (3,4 procent). Pierwszych osiem, największych wartościowo pozycji stanowi aż 83 procent wartości wysyłek z Polski między początkiem stycznia, a końcem sierpnia 2017 roku.
Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310
Prawie 285 milionów euro wartości sprzedaży w tym asortymencie przełożyło się na 98,7 tys. ton masy sprzedaży. Średnia arytmetyczna cena za kg uzyskiwana za towar w tej grupie w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku wynosiła 2,81 euro, a mediana 2,83 euro. Ceny od początku roku miały jednak wyraźną tendencję wzrostową. W styczniu tego roku przedsiębiorstwa sprzedające mięso w grupie „kawałki bez kości, świeże lub schłodzone” uzyskiwały średnią arytmetyczną cenę na poziomie 2,68 euro (mediana 2,69 euro). Jednak w sierpniu cena wynosiła już 3,06 euro (mediana 3,09 euro).
Przy badaniu eksportu interesujące są zawsze przeciętne ceny uzyskiwane w poszczególnych krajach. W grupie asortymentowej „kawałki bez kości, świeże lub schłodzone” wysyłki dotyczyły aż 25 państw. Najniższą cenę za kilogram uzyskiwali eksportujący do Rumunii. Mediana transakcji z Rumunią to tylko 1,57 euro czyli aż o 58 procent mniej niż mediana eksportu w ogóle. Na przeciwległym biegunie jest Luksemburg gdzie przeciętną cenę kilograma wysyłanego mięsa ustalono na 3,49 euro czyli 23 procent więcej niż mediana eksportu w ogóle. Sporo za nasze mięso asortymentu 2071310 płacili także Irlandczycy (3,34 euro/kg) oraz Szwedzi (3,22 euro/kg). Wśród państw o niskich stawkach wyróżniają się – oprócz wspomnianej Rumunii – Grecja (1,85 euro/kg) oraz Finlandia (1,98 euro/kg). Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów „kawałków bez kości, świeżych lub schłodzonych” (kod 02071310) w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Niemcy |
2,83 |
24.939.225 |
Austria |
2,74 |
1.360.420 |
Grecja |
1,85 |
78.504 |
W.Brytania |
3,02 |
18.727.311 |
Hiszpania |
2,96 |
1.194.184 |
Luksemburg |
3,49 |
55.138 |
Czechy |
2,67 |
12.774.035 |
Łotwa |
2,81 |
1.183.915 |
Rumunia |
1,57 |
15.360 |
Holandia |
2,98 |
11.061.234 |
Włochy |
2,66 |
858.250 |
Szwajcaria |
2,43 |
4.125 |
Francja |
2,99 |
7.406.498 |
Słowenia |
2,73 |
775.762 |
Finlandia |
1,98 |
4.080 |
Irlandia |
3,34 |
4.228.820 |
Chorwacja |
3,07 |
554.507 |
|
||
Belgia |
2,87 |
3.612.566 |
Bułgaria |
2,83 |
510.061 |
|
||
Węgry |
2,67 |
3.474.012 |
Dania |
2,76 |
476.278 |
|
||
Słowacja |
2,78 |
2.688.165 |
Szwecja |
3,22 |
264.602 |
|
Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410
Mrożone kawałki mięsa, sprzedane w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku za ponad 159 mln euro, miały wagę 123 tys. ton, a więc – pod względem masy – były największą pozycją w handlu mięsem kurcząt rzeźnych. Średnia arytmetyczna cena kilograma w tym asortymencie wyniosła od stycznia do końca sierpnia 2017 roku 1,72 euro, a mediana ukształtowała się na poziomie 2,06 euro. Naszym zdaniem to mediana jest bliższa prawdy o naturze handlu w tej grupie towarowej. Obserwując tendencje cenowe watro zwrócić uwagę na ruch w górę, który ceny zanotowały w sierpniu, który jest odpowiedzią na sytuację eksporterów brazylijskich.
W grupie asortymentowej „kawałki bez kości, zamrożone” wysyłki dotyczyły 49 państw. Najniższe ceny notowano w transakcjach z Ukrainą 0,30 euro/kg. Jest to tym ciekawsze, że Ukraina była największym odbiorcą polskiego eksportu w tej grupie towarowej. Podobnie niskie ceny uzyskiwano w handlu z następującymi krajami: Albanią, Sierra Leone, Gruzją, Serbią-Czarnogórą, Togo, Filipinami, Bośnią i Hercegowiną. We wszystkich tych przypadkach cena kilograma mrożonego mięsa zawierała się w przedziale miedzy 0,30 a 0,40 euro. Najwyższe ceny uzyskiwano w handlu z Finlandia i Szwajcarią, odpowiednio 3,34 i 3,18 euro/kg. W asortymencie mrożonych kawałków mięsa bez kości w oczy rzucają się bardzo duże różnice cenowe uzyskiwane z poszczególnych kierunków eksportowych. Sadzimy, że oprócz kwestii typowo konkurencyjnych dotyczących poszczególnych rynków ważnymi powodami występowania tych różnic są: jakość towaru będącego przedmiotem handlu oraz ceny transferowe stosowane przez grupy kapitałowe. Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów „kawałków bez kości, zamrożonych” (kod 02071410) w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Ukraina |
0,30 |
42.057.867 |
Turkmenistan |
0,45 |
990.693 |
Malta |
2,68 |
195.812 |
Francja |
2,15 |
14.822.623 |
Szwecja |
2,33 |
964.040 |
Czarnogóra |
0,35 |
194.616 |
W.Brytania |
2,65 |
12.057.560 |
Mołdowa |
0,50 |
937.818 |
Szwajcaria |
3,18 |
160.568 |
Holandia |
2,17 |
9.241.028 |
Belgia |
2,35 |
936.724 |
Finlandia |
3,34 |
91.500 |
Słowacja |
2,12 |
6.049.486 |
Ghana |
0,50 |
841.770 |
Słowenia |
2,48 |
88.215 |
Niemcy |
2,26 |
5.320.756 |
Grecja |
1,91 |
721.445 |
Togo |
0,36 |
53.380 |
Bułgaria |
1,20 |
3.996.198 |
Dania |
2,24 |
705.218 |
Portugalia |
2,56 |
29.000 |
Czechy |
0,83 |
3.470.248 |
Białoruś |
0,52 |
622.470 |
Sierra Leo. |
0,32 |
27.970 |
Rumunia |
2,21 |
2.678.893 |
Austria |
2,17 |
575.151 |
Komory |
0,49 |
27.650 |
Litwa |
1,57 |
2.334.204 |
Chorwacja |
1,77 |
565.769 |
Malezja |
0,70 |
27.000 |
Macedonia |
0,60 |
1.935.345 |
Filipiny |
0,38 |
559.083 |
ZEArabskie |
2,58 |
27.000 |
Irlandia |
2,31 |
1.514.984 |
Serbia |
0,33 |
452.589 |
Gambia |
0,88 |
19.550 |
Estonia |
2,18 |
1.285.303 |
Włochy |
2,31 |
446.427 |
Uzbekistan |
0,46 |
18.000 |
Cypr |
2,14 |
1.188.611 |
Albania |
0,32 |
408.502 |
Luksemburg |
1,06 |
1.500 |
Łotwa |
0,65 |
1.167.041 |
Gruzja |
0,33 |
355.687 |
Hongkong |
2,00 |
0.300 |
Bośnia i H. |
0,39 |
1.155.366 |
Kosowo |
0,49 |
327.456 |
|
||
Hiszpania |
2,01 |
1.146.763 |
Węgry |
1,65 |
261.241 |
|
Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350
Sprzedaż świeżych i chłodzonych piersi z kośćmi w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku osiągnęła ponad 96 mln euro, co odpowiadało 35,9 tys. ton masy wywiezionej z Polski. Średnia arytmetyczna cena kilograma w tym asortymencie wyniosła - od stycznia do końca sierpnia 2017 roku - 3,01 euro, a mediana ukształtowała się na poziomie 2,93 euro. W grupie asortymentowej „piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone” wysyłki dotyczyły 30 państw. Najniższą cenę zanotowano w handlu z Maltą (1,66 euro/kg) handel z tym krajem w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku był jednak ograniczony do jednej transakcji na 20 tys. kilogramów. Analogicznie najwyższą cenę zanotowano z Norwegią (6,98 euro/kg) jednak tutaj wielkość dostawy wynosiła tylko niespełna 101 kg.Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów w asortymencie „piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350” w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Holandia |
2,19 |
8.629.496 |
Belgia |
2,99 |
556.502 |
Grecja |
2,25 |
38.481 |
Francja |
3,07 |
6.281.161 |
Dania |
3,05 |
173.876 |
Słowenia |
2,98 |
22.343 |
Czechy |
2,89 |
4.830.828 |
Irlandia |
3,03 |
155.710 |
Malta |
1,66 |
20.500 |
Węgry |
2,80 |
4.233.663 |
Cypr |
3,13 |
135.313 |
Bułgaria |
1,96 |
5.884 |
W.Bryt. |
2,84 |
3.223.603 |
Portugalia |
3,05 |
96.170 |
Islandia |
2,62 |
5.240 |
Niemcy |
3,06 |
2.726.994 |
Rumunia |
2,35 |
84.809 |
Luksemburg |
3,60 |
.940 |
Słowacja |
2,92 |
1.626.308 |
Łotwa |
2,72 |
77.978 |
Chorwacja |
3,27 |
.900 |
Austria |
3,52 |
1.091.397 |
Szwecja |
3,31 |
76.999 |
Finlandia |
4,49 |
.752 |
Włochy |
2,45 |
945.040 |
Estonia |
2,72 |
67.632 |
ZEArabskie |
3,56 |
.160 |
Litwa |
2,81 |
740.959 |
Hiszpania |
3,16 |
49.957 |
Norwegia |
6,98 |
.101 |
Całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone – kod 02071430
Prawie 59 milionów euro wartości sprzedaży w asortymencie „całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone” przełożyło się na 47,5 tys. ton masy sprzedaży. Średnia arytmetyczna cena za kilogram uzyskiwana za towar w tej grupie, w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku, wynosiła 1,07 euro. Mediana była identyczna. Jak się można przekonać z tabeli zamieszczonej na końcu omówienia tej grupy towarowej sprzedający byli wyjątkowo zgodni odnośnie ceny. Podobna jednomyślność panowała – przypomnijmy – w grupie „kawałki bez kości, świeże lub schłodzone”, która była omawiana jako pierwsza ze względu na największy wartościowy udział w eksporcie mięsa brojlerów. W grupie asortymentowej „całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone” było aż 55 odbiorców zagranicznych. Najniższą cenę za kilogram mrożonych skrzydeł uzyskiwali eksportujący do Sierra Leone. Mediana z tegorocznych transakcji z tym krajem to tylko 0,45 euro czyli aż o 42 procent mniej niż mediana eksportu w tej grupie uwzględniająca wszystkie kraje. Na przeciwległym biegunie jest Maroko gdzie przeciętną cenę kilograma wysyłanych skrzydeł ustalono na 3,22 euro czyli 300 procent więcej niż mediana eksportu w ogóle! Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów „całych skrzydeł nawet z końcami, zamrożonych – kod 02071430” w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hongkong |
1,50 |
13.973.606 |
Irlandia |
1,19 |
323.817 |
Słowacja |
1,01 |
41.079 |
Dania |
1,20 |
3.899.507 |
Hiszpania |
1,10 |
310.802 |
Austria |
1,22 |
39.161 |
Gabon |
0,84 |
3.573.670 |
Gwinea R. |
0,98 |
310.400 |
Estonia |
1,11 |
33.064 |
Francja |
1,26 |
3.431.105 |
Haiti |
0,58 |
231.440 |
Mołdowa |
1,15 |
31.470 |
W. Bryt. |
1,25 |
3.404.436 |
ZEArab. |
1,10 |
214.080 |
USA |
0,78 |
27.500 |
Malezja |
1,08 |
2.926.475 |
Macedonia |
0,78 |
195.610 |
Łotwa |
0,77 |
27.203 |
Ghana |
1,06 |
2.474.700 |
Sierra Leo. |
0,46 |
182.040 |
Singapur |
1,20 |
27.000 |
Holandia |
1,10 |
2.384.251 |
Gwinea |
0,77 |
157.780 |
Makau |
1,16 |
26.000 |
Komory |
0,85 |
1.199.000 |
Rumunia |
0,93 |
114.388 |
Bahamy |
1,34 |
25.000 |
Belgia |
1,00 |
1.067.717 |
Czechy |
1,14 |
98.809 |
Kanada |
2,05 |
23.010 |
Niemcy |
1,36 |
938.250 |
Gwinea-B. |
0,90 |
87.180 |
Gambia |
0,73 |
21.215 |
Liberia |
0,70 |
897.350 |
Maroko |
3,22 |
84.000 |
Portugalia |
1,17 |
13.901 |
Wietnam |
1,24 |
836.171 |
Mozambik |
0,49 |
79.238 |
Kosowo |
0,78 |
13.728 |
Benin |
1,08 |
757.690 |
Liban |
0,78 |
77.000 |
Ukraina |
0,66 |
12.700 |
Bułgaria |
0,69 |
750.916 |
Litwa |
1,02 |
75.435 |
Słowenia |
1,42 |
4.910 |
Kongo |
0,84 |
584.000 |
Szwecja |
1,26 |
72.711 |
Grecja |
1,07 |
2.720 |
Brunei Da. |
1,04 |
518.000 |
Cypr |
0,98 |
50.161 |
Chorwacja |
1,18 |
1.600 |
Chiny |
1,17 |
422.420 |
Włochy |
1,17 |
48.411 |
|
|
|
Togo |
0,85 |
353.888 |
Franc. T.Pd |
1,33 |
47.280 |
|
|
|
Kurczaki 65%", świeże lub schłodzone – kod 02071190
Świeże lub chłodzone „kurczaki 65 %”, sprzedane na eksport w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku, za prawie 49 mln euro, miały wagę 38 tys. ton. Średnia arytmetyczna cena kilograma w tym asortymencie wyniosła - od stycznia do końca sierpnia 2017 - 1,48 euro, a mediana ukształtowała się na poziomie 1,44 euro. W grupie asortymentowej „kurczaki 65%, świeże lub chłodzone ” wysyłki dotyczyły 27 państw. Najniższe ceny notowano w transakcjach z Kongo 0,74 euro/kg. Najwyższe ceny uzyskiwano w handlu z Ukrainą 3,25 euro/kg. Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
Kraj |
Cena €/kg (mediana) |
Masa (kg) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Czechy |
1,37 |
9.342.075 |
Holandia |
1,74 |
616.637 |
Grecja |
1,23 |
64.682 |
Słowacja |
1,36 |
6.578.948 |
Irlandia |
1,78 |
456.253 |
Kongo |
0,74 |
24.000 |
Bułgaria |
1,31 |
5.497.959 |
Estonia |
1,36 |
429.611 |
Austria |
1,41 |
20.275 |
W. Bryt. |
1,44 |
3.608.081 |
Hiszpania |
1,43 |
348.150 |
Gwinea-Bis. |
1,29 |
15.070 |
Litwa |
1,44 |
3.090.336 |
Francja |
2,00 |
274.056 |
Słowenia |
1,49 |
10.242 |
Łotwa |
1,38 |
2.697.890 |
Szwecja |
1,48 |
270.416 |
Ukraina |
3,25 |
6.734 |
Belgia |
1,33 |
2.360.999 |
Dania |
1,56 |
241.300 |
Luksemburg |
1,70 |
1.042 |
Węgry |
1,37 |
1.164.655 |
Rumunia |
1,15 |
162.567 |
Cypr |
1,43 |
.975 |
Niemcy |
1,55 |
807.657 |
Chorwacja |
1,25 |
67.061 |
Norwegia |
2,86 |
14 |
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl