Analizy, komentarze, prognozy

Ceny uzyskiwane przez eksporterów mięsa brojlerów (I-VIII 2017)

Ceny uzyskiwane przez eksporterów mięsa brojlerów (I-VIII 2017)

Wstęp – informacje ogólne

Od stycznia do końca sierpnia 2017 roku wyeksportowano z Polski mięso i podroby drobiowe o łącznej wartości prawie 1 mld 205 mln euro. Niemal 75 procent z tej kwoty, 898,2 mln euro,  przypadło na wywóz mięsa i podrobów kurcząt rzeźnych. Poniżej szczegółowe zestawienie, z podziałem na wartość wywozu w poszczególnych grupach asortymentowych, dotyczące brojlerów kurzych.

Asortyment

Wartość exportu (I-VIII 2017, )

Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310

284.972.524

Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410

159.260.086

Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350

96.005.936

Całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone – kod 02071430

58.970.983

"Kurczaki 65%", świeże lub schłodzone – kod 02071190

48.997.108

Połówki lub ćwiartki z kośćmi, zamrożone – kod 02071420

38.439.679

Połówki lub ćwiartki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071320

30.409.564

"Kurczaki 65%", zamrożone – kod 02071290

30.306.888

Kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone, wyłączając zawarte w pozycjach: 02071320 – 02071360 – kod 02071370

22.049.969

Całe skrzydła nawet z końcami, świeże lub schłodzone – kod 02071330

21.145.277

Nogi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071460

21.030.382

Nogi i ich kawałki, z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071360

18.610.366

Piersi i ich kawałki, z kośćmi, zamrożone – kod 02071450

17.210.777

"Kurczaki 70%", świeże lub schłodzone – kod 02071130

15.425.859

Kawałki z kośćmi, bez połówek, ćwierci, skrzydeł, grzbietów, szyj, kuprów, piersi i nóg, zamrożone – kod 02071470

11.578.598

"Kurczaki 70%", zamrożone – kod 02071210

6.689.764

Podroby ogółem, zamrożone

5.104.690

"Kurczaki 83%", świeże lub schłodzone – kod 02071110

3.098.029

Podroby ogółem, świeże lub schłodzone

3.959.438

Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami kupry, końce skrzydeł, zamrożone – kod 02071440

3.516.956

Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami kupry, końce skrzydeł, świeże lub schłodzone – kod 02071340

1.440.970

Jak widać powyżej, najpopularniejszym towarem eksportowym były świeże lub chłodzone kawałki mięsa bez kości, które odpowiadały za 31,7 procent wartości wywożonego mięsa brojlerów. 17,7 procent eksportu stanowił ten sam, co powyżej asortyment tylko w wersji mrożonej. Łącznie kawałki mięsa bez kości (świeże, chłodzone oraz mrożone) stanowiły aż 49,5 procent naszego eksportu brojlerów. Istotny udział wartościowy w wywozie zagranicznym miały także świeże i chłodzone piersi z kośćmi i ich kawałki (10,7 procent) oraz zamrożone skrzydła (6,6 procent). Więcej niż trzy procent eksportu w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku stanowiły także: świeże i chłodzone tuszki’65 (5,4 procent), zamrożone połówki i ćwiartki brojlerów (4,3 procent), świeże i chłodzone połówki oraz ćwiartki kurcząt (3,4 procent), a także zamrożone tuszki’65 (3,4 procent). Pierwszych osiem, największych wartościowo pozycji stanowi aż 83 procent wartości wysyłek z Polski między początkiem stycznia, a końcem sierpnia 2017 roku.

Kawałki bez kości, świeże lub schłodzone – kod 02071310

Prawie 285 milionów euro wartości sprzedaży w tym asortymencie przełożyło się na 98,7 tys. ton masy sprzedaży. Średnia arytmetyczna cena  za kg uzyskiwana za towar w tej grupie w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku wynosiła 2,81 euro, a mediana 2,83 euro. Ceny od początku roku miały jednak wyraźną tendencję wzrostową. W styczniu tego roku przedsiębiorstwa sprzedające mięso w grupie „kawałki bez kości, świeże lub schłodzone” uzyskiwały średnią arytmetyczną cenę na poziomie 2,68 euro (mediana 2,69 euro). Jednak w sierpniu cena wynosiła już 3,06 euro (mediana 3,09 euro).

Przy badaniu eksportu interesujące są zawsze przeciętne ceny uzyskiwane w poszczególnych krajach. W grupie asortymentowej „kawałki bez kości, świeże lub schłodzone” wysyłki dotyczyły aż 25 państw. Najniższą cenę za kilogram uzyskiwali eksportujący do Rumunii. Mediana transakcji z Rumunią to tylko 1,57 euro czyli aż o 58 procent mniej niż mediana eksportu w ogóle. Na przeciwległym biegunie jest Luksemburg gdzie przeciętną cenę kilograma wysyłanego mięsa ustalono na 3,49 euro czyli 23 procent więcej niż mediana eksportu w ogóle. Sporo za nasze mięso asortymentu 2071310 płacili także Irlandczycy (3,34 euro/kg) oraz Szwedzi (3,22 euro/kg). Wśród państw o niskich stawkach wyróżniają się – oprócz wspomnianej Rumunii – Grecja (1,85 euro/kg) oraz Finlandia (1,98 euro/kg). Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów „kawałków bez kości, świeżych lub schłodzonych” (kod 02071310) w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Niemcy

2,83

24.939.225

Austria

2,74

1.360.420

Grecja

1,85

78.504

W.Brytania

3,02

18.727.311

Hiszpania

2,96

1.194.184

Luksemburg

3,49

55.138

Czechy

2,67

12.774.035

Łotwa

2,81

1.183.915

Rumunia

1,57

15.360

Holandia

2,98

11.061.234

Włochy

2,66

858.250

Szwajcaria

2,43

4.125

Francja

2,99

7.406.498

Słowenia

2,73

775.762

Finlandia

1,98

4.080

Irlandia

3,34

4.228.820

Chorwacja

3,07

554.507

 

Belgia

2,87

3.612.566

Bułgaria

2,83

510.061

 

Węgry

2,67

3.474.012

Dania

2,76

476.278

 

Słowacja

2,78

2.688.165

Szwecja

3,22

264.602

 

 

Kawałki bez kości, zamrożone – kod 02071410

Mrożone kawałki mięsa, sprzedane w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku za ponad 159 mln euro, miały wagę 123 tys. ton, a więc – pod względem masy – były największą pozycją w handlu mięsem kurcząt rzeźnych. Średnia arytmetyczna cena kilograma w tym asortymencie wyniosła od stycznia do końca sierpnia 2017 roku 1,72 euro, a mediana ukształtowała się na poziomie 2,06 euro. Naszym zdaniem to mediana jest bliższa prawdy o naturze handlu w tej grupie towarowej. Obserwując tendencje cenowe watro zwrócić uwagę na ruch w górę, który ceny zanotowały w sierpniu, który jest odpowiedzią na sytuację eksporterów brazylijskich.

W grupie asortymentowej „kawałki bez kości, zamrożone” wysyłki dotyczyły 49 państw. Najniższe ceny notowano w transakcjach z Ukrainą 0,30 euro/kg. Jest to tym ciekawsze, że Ukraina była największym odbiorcą polskiego eksportu w tej grupie towarowej.  Podobnie niskie ceny uzyskiwano w handlu z następującymi   krajami:  Albanią,  Sierra  Leone,  Gruzją,  Serbią-Czarnogórą,  Togo,  Filipinami, Bośnią i Hercegowiną. We wszystkich tych przypadkach cena kilograma mrożonego mięsa zawierała się w przedziale miedzy 0,30 a 0,40 euro. Najwyższe ceny uzyskiwano w handlu z Finlandia i Szwajcarią, odpowiednio 3,34 i 3,18 euro/kg. W asortymencie mrożonych kawałków mięsa bez kości w oczy rzucają się bardzo duże różnice cenowe uzyskiwane z poszczególnych kierunków eksportowych. Sadzimy, że oprócz kwestii typowo konkurencyjnych dotyczących poszczególnych rynków ważnymi powodami występowania tych różnic są: jakość towaru będącego przedmiotem handlu oraz ceny transferowe stosowane przez grupy kapitałowe. Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów „kawałków bez kości, zamrożonych” (kod 02071410) w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Ukraina

0,30

42.057.867

Turkmenistan

0,45

990.693

Malta

2,68

195.812

Francja

2,15

14.822.623

Szwecja

2,33

964.040

Czarnogóra

0,35

194.616

W.Brytania

2,65

12.057.560

Mołdowa

0,50

937.818

Szwajcaria

3,18

160.568

Holandia

2,17

9.241.028

Belgia

2,35

936.724

Finlandia

3,34

91.500

Słowacja

2,12

6.049.486

Ghana

0,50

841.770

Słowenia

2,48

88.215

Niemcy

2,26

5.320.756

Grecja

1,91

721.445

Togo

0,36

53.380

Bułgaria

1,20

3.996.198

Dania

2,24

705.218

Portugalia

2,56

29.000

Czechy

0,83

3.470.248

Białoruś

0,52

622.470

Sierra Leo.

0,32

27.970

Rumunia

2,21

2.678.893

Austria

2,17

575.151

Komory

0,49

27.650

Litwa

1,57

2.334.204

Chorwacja

1,77

565.769

Malezja

0,70

27.000

Macedonia

0,60

1.935.345

Filipiny

0,38

559.083

ZEArabskie

2,58

27.000

Irlandia

2,31

1.514.984

Serbia

0,33

452.589

Gambia

0,88

19.550

Estonia

2,18

1.285.303

Włochy

2,31

446.427

Uzbekistan

0,46

18.000

Cypr

2,14

1.188.611

Albania

0,32

408.502

Luksemburg

1,06

1.500

Łotwa

0,65

1.167.041

Gruzja

0,33

355.687

Hongkong

2,00

0.300

Bośnia i H.

0,39

1.155.366

Kosowo

0,49

327.456

 

Hiszpania

2,01

1.146.763

Węgry

1,65

261.241

 

 

Piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350

Sprzedaż świeżych i chłodzonych piersi z kośćmi w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku osiągnęła ponad 96 mln euro, co odpowiadało 35,9 tys. ton masy wywiezionej z Polski. Średnia arytmetyczna cena kilograma w tym asortymencie wyniosła - od stycznia do końca sierpnia 2017 roku -  3,01 euro, a mediana ukształtowała się na poziomie 2,93 euro. W grupie asortymentowej „piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone” wysyłki dotyczyły 30 państw. Najniższą cenę zanotowano w handlu z Maltą (1,66 euro/kg) handel z tym krajem w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku był jednak ograniczony do jednej transakcji na 20 tys. kilogramów. Analogicznie najwyższą cenę zanotowano z Norwegią (6,98 euro/kg) jednak tutaj wielkość dostawy wynosiła tylko niespełna 101 kg.Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów w asortymencie „piersi i ich kawałki z kośćmi, świeże lub schłodzone – kod 02071350” w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Holandia

2,19

8.629.496

Belgia

2,99

556.502

Grecja

2,25

38.481

Francja

3,07

6.281.161

Dania

3,05

173.876

Słowenia

2,98

22.343

Czechy

2,89

4.830.828

Irlandia

3,03

155.710

Malta

1,66

20.500

Węgry

2,80

4.233.663

Cypr

3,13

135.313

Bułgaria

1,96

5.884

W.Bryt.

2,84

3.223.603

Portugalia

3,05

96.170

Islandia

2,62

5.240

Niemcy

3,06

2.726.994

Rumunia

2,35

84.809

Luksemburg

3,60

.940

Słowacja

2,92

1.626.308

Łotwa

2,72

77.978

Chorwacja

3,27

.900

Austria

3,52

1.091.397

Szwecja

3,31

76.999

Finlandia

4,49

.752

Włochy

2,45

945.040

Estonia

2,72

67.632

ZEArabskie

3,56

.160

Litwa

2,81

740.959

Hiszpania

3,16

49.957

Norwegia

6,98

.101

 

Całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone – kod 02071430

Prawie 59 milionów euro wartości sprzedaży w asortymencie „całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone” przełożyło się na 47,5 tys. ton masy sprzedaży. Średnia arytmetyczna cena  za kilogram uzyskiwana za towar w tej grupie, w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku, wynosiła 1,07 euro. Mediana była identyczna. Jak się można przekonać z tabeli zamieszczonej na końcu omówienia tej grupy towarowej sprzedający byli wyjątkowo zgodni odnośnie ceny. Podobna jednomyślność panowała – przypomnijmy – w grupie „kawałki bez kości, świeże lub schłodzone”, która była omawiana jako pierwsza ze względu na największy wartościowy udział w eksporcie mięsa brojlerów. W grupie asortymentowej „całe skrzydła nawet z końcami, zamrożone” było aż 55 odbiorców zagranicznych. Najniższą cenę za kilogram mrożonych skrzydeł  uzyskiwali eksportujący do Sierra Leone. Mediana z tegorocznych transakcji z tym krajem to tylko 0,45 euro czyli aż o  42 procent mniej niż mediana eksportu w tej grupie uwzględniająca wszystkie kraje. Na przeciwległym biegunie jest Maroko gdzie przeciętną cenę kilograma wysyłanych skrzydeł ustalono na 3,22 euro czyli 300 procent więcej niż mediana eksportu w ogóle! Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów „całych skrzydeł nawet z końcami, zamrożonych – kod 02071430” w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Hongkong

1,50

13.973.606

Irlandia

1,19

323.817

Słowacja

1,01

41.079

Dania

1,20

3.899.507

Hiszpania

1,10

310.802

Austria

1,22

39.161

Gabon

0,84

3.573.670

Gwinea R.

0,98

310.400

Estonia

1,11

33.064

Francja

1,26

3.431.105

Haiti

0,58

231.440

Mołdowa

1,15

31.470

W. Bryt.

1,25

3.404.436

ZEArab.

1,10

214.080

USA

0,78

27.500

Malezja

1,08

2.926.475

Macedonia

0,78

195.610

Łotwa

0,77

27.203

Ghana

1,06

2.474.700

Sierra Leo.

0,46

182.040

Singapur

1,20

27.000

Holandia

1,10

2.384.251

Gwinea

0,77

157.780

Makau

1,16

26.000

Komory

0,85

1.199.000

Rumunia

0,93

114.388

Bahamy

1,34

25.000

Belgia

1,00

1.067.717

Czechy

1,14

98.809

Kanada

2,05

23.010

Niemcy

1,36

938.250

Gwinea-B.

0,90

87.180

Gambia

0,73

21.215

Liberia

0,70

897.350

Maroko

3,22

84.000

Portugalia

1,17

13.901

Wietnam

1,24

836.171

Mozambik

0,49

79.238

Kosowo

0,78

13.728

Benin

1,08

757.690

Liban

0,78

77.000

Ukraina

0,66

12.700

Bułgaria

0,69

750.916

Litwa

1,02

75.435

Słowenia

1,42

4.910

Kongo

0,84

584.000

Szwecja

1,26

72.711

Grecja

1,07

2.720

Brunei Da.

1,04

518.000

Cypr

0,98

50.161

Chorwacja

1,18

1.600

Chiny

1,17

422.420

Włochy

1,17

48.411

 

 

 

Togo

0,85

353.888

Franc. T.Pd

1,33

47.280

 

 

 

 

Kurczaki 65%", świeże lub schłodzone – kod 02071190

Świeże lub chłodzone „kurczaki 65 %”, sprzedane na eksport w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 roku, za prawie 49  mln euro, miały wagę 38 tys. ton. Średnia arytmetyczna cena kilograma w tym asortymencie wyniosła - od stycznia do końca sierpnia 2017 - 1,48 euro, a mediana ukształtowała się na poziomie 1,44 euro. W grupie asortymentowej „kurczaki 65%, świeże lub chłodzone ” wysyłki dotyczyły 27 państw. Najniższe ceny notowano w transakcjach z Kongo 0,74 euro/kg. Najwyższe ceny uzyskiwano w handlu z Ukrainą 3,25 euro/kg. Poniższa tabela przedstawia przeciętne ceny uzyskiwane przez eksporterów w handlu z poszczególnymi krajami wraz z masą wyeksportowanego mięsa. Kolejność w tabeli malejąca względem wielkości (masa) eksportu.

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Kraj

Cena €/kg

(mediana)

Masa (kg)

Czechy

1,37

9.342.075

Holandia

1,74

616.637

Grecja

1,23

64.682

Słowacja

1,36

6.578.948

Irlandia

1,78

456.253

Kongo

0,74

24.000

Bułgaria

1,31

5.497.959

Estonia

1,36

429.611

Austria

1,41

20.275

W. Bryt.

1,44

3.608.081

Hiszpania

1,43

348.150

Gwinea-Bis.

1,29

15.070

Litwa

1,44

3.090.336

Francja

2,00

274.056

Słowenia

1,49

10.242

Łotwa

1,38

2.697.890

Szwecja

1,48

270.416

Ukraina

3,25

6.734

Belgia

1,33

2.360.999

Dania

1,56

241.300

Luksemburg

1,70

1.042

Węgry

1,37

1.164.655

Rumunia

1,15

162.567

Cypr

1,43

.975

Niemcy

1,55

807.657

Chorwacja

1,25

67.061

Norwegia

2,86

14