2017-09-26
W artykułach poświęconych diecie, coraz częściej znajdujemy informacje na temat wyjątkowych właściwości odchudzających jaj.
Na stronie internetowej magazynu ”ELLE” znajdziemy „10 najlepszych dietetycznych porad”. Według jednej z nich - zacznij dzień od białka – redakcja poleca: „Chcesz usatysfakcjonować swój apetyt na dłużej? Twoja waga szybciej spadnie w dół, gdy śniadaniowe pieczywo zastąpisz porcją białka. Postaw na jajka, omlety białkowe, granolę z jogurtem greckim, czy sałatkę z indykiem. W ten sposób dostarczysz swojemu ciału równie dużo kalorii, a figura natychmiast Ci się za to odwdzięczy! Nie zapominaj również, aby z wysokobiałkowymi posiłkami łączyć sport - po produkty białkowe warto sięgnąć również po treningu.”
Natomiast „Top 5 najbardziej polecanych potraw podczas odchudzania” można znaleźć na stronie internetowej czasopisma Superlinia W tym rankingu na pierwszym miejscu są jaja – „Kiedyś oskarżane za powód podwyższonego cholesterolu właśnie zaliczają swój wielki powrót. Najnowsze badania wskazują na fakt, że wcale nie zwiększają w mocny sposób cholesterolu i nie powodują problemów z sercem. A co najciekawsze są w grupie najlepszych dań, które możemy jeść aby pozbyć się nadmiaru kilogramów. Są pełne dobrej jakości protein, zdrowych tłuszczy i spowodują uczucie sytości pomimo niewielkiej ilości kalorii. Studium przeprowadzone na 30 kobietach z nadwagą wykazało, że zjedzenie jajka zamiast bułeczki powoduje zwiększenie uczucia sytości na następne 36 (!) godzin. Kolejne miejsca zajmują: zielone warzywa, łosoś, warzywa kapustne, chude mięso np.: pierś z kurczaka.
„Womenshealth” na swojej stronie internetowej, w artykule „Dieta 1500 kcal: jadłospis nr 12” zaleca, aby podczas odchudzania jeść jaja: „Badania wykazały, że jedzący jaja na śniadanie przez następne 36 godzin zjadają mniej kalorii niż ci, którzy zaczynają dzień od kanapek.”
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl