2018-10-15
W ostatnich miesiącach staramy się dokładnie monitorować ruchy unijnych importerów w handlu z krajami trzecimi. Z wiadomych już wszystkim powodów (fipronil) sytuacja najdynamiczniej rozwijała się od jesieni 2017 roku, kiedy to głośno mówiono o niemal historycznie dużych przesyłkach proszku jajecznego ze Stanów Zjednoczonych. Wówczas wydawać się mogło, że wraz ze stabilizacją podaży i cen jaj w Zachodniej Europie w pierwszym półroczu tego roku, import do UE spowolni. Patrząc statystycznie, reakcja rynku okazuje się być jednak odmienna. W okresie styczeń – maj 2018 roku przywóz jaj w skorupkach i przetworów wyniósł 15,2 tys. ton, co w ujęciu procentowym oznacza wzrost aż o 118 procent! Uwaga – tylko w przeciągu pięciu miesięcy 2018 roku wolumen przywozu był niewiele niższy niż w całym roku 2016. Najciekawsze w tym wszystkim, okazują się zmiany preferencji unijnych importerów wobec dostawców. Okazuje się, że to już nie Amerykanie napędzają rosnące statystyki przywozu przetworów. Obecnie „pierwsze skrzypce” grają firmy z Ukrainy.
Eksporter |
2016 % udział tony |
2017 % udział tony |
I – V 2018 % udział tony |
% zmiana r/r |
Ukraina |
8 043 46,9% |
2 938 13,1% |
7 032 46,2% |
+++ |
Stany Zjednoczone |
3 450 20,1% |
11 558 51,7% |
4 279 28,1% |
-5% |
Argentyna |
1 864 10,9% |
2 921 13,1% |
1 479 9,7% |
+57% |
Albania |
824 4,8% |
1 326 5,9% |
803 5,3% |
+286% |
Japonia |
26 |
193 |
597 3,9% |
+++ |
Macedonia |
4 |
674 |
254 1,7% |
+++ |
Pozostałe |
2 930 17,1% |
2 733 12,2% |
774 5,1% |
- |
UE |
17 140 -11% |
22 341 +30% |
15 218 +118,1% |
- |
Aktualni dostawcy i struktura asortymentowa
Z przeprowadzonej analizy danych za okres styczeń – maj 2018 roku wynika, że mamy do czynienia z mniejszymi dostawami proszku jajecznego ze Stanów Zjednoczonych w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego (spadek o 21% r/r). Z uwagi na to, że proszek z jaj dominuje w strukturze amerykańskiego eksportu do Unii, import z USA odnotował ujemne wartości (-5% r/r). Przy czym, w tym samym czasie rósł przywóz do UE pozostałych towarów, co można zobaczyć na poniższym wykresie. Spadek dostaw proszku z USA wcale nie oznacza, że zmalał popyt na suszone przetwory z całych jaj ze strony unijnych firm, bowiem całkowity przywóz tego asortymentu do Unii wyniósł w analizowanym okresie 9 309 ton (wzrost o 82% r/r). Importerzy zaczęli się w większym stopniu towarować w innych krajach trzecich, między innymi, w Argentynie i na Ukrainie. W naszych obserwacjach uwzględniliśmy fakt, że na relacje handlowe w okresie porównawczym, – czyli pięciu miesiącach 2017 roku - nie wpływały jeszcze zmienne zdarzenia losowe związane z aferą fipronilową. Sądzimy, że w tamtym przedziale czasowym wysoka dynamika wzrostu przywozu z USA wynikała z agresywnej kampanii eksportowej amerykańskich eksporterów po grypie ptaków, a ceny surowca do przetwórstwa na rynku amerykańskim wspierały przewagę konkurencyjną na rynkach światowych. Podtrzymujemy również nasze wcześniejsze przypuszczenia, że „bezkonkurencyjni” dotąd Amerykanie zaczęli przegrywać na rynku unijnym z przewagą cenową ukraińskich firm. Sądzimy że uzasadnione są przewidywania, że w perspektywie kilku najbliższych miesięcy utrzyma się trend wzrostowy w unijnym imporcie, napędzany handlem z Ukrainą. Naszym zdaniem, jest to o tyle bardziej niebezpieczne - niż na przykład gwałtowne wzrosty dostaw ze Stanów Zjednoczonych z powodu braku surowca i wysokich cen jaj w czasie „fipronilu”- że celem ukraińskiej polityki eksportowej jest „głębokie zakotwiczenie się” na rynku unijnym.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl