2017-08-14
Główne czynniki ryzyka pogorszenia jakości jaj podczas przechowywania, sortowania, pakowania i transportu wymienione są w rozporządzeniu 589/2008/WE.
Zmiany temperatur i skraplanie pary wodnej:
"Pozostawienie zimnych jaj w temperaturze pokojowej może prowadzić do skraplania, w wyniku czego na skorupce łatwiej mogą rozwijać się bakterie, które mogą przedostawać się do treści jaja.
Jaja muszą być zatem przechowywane i transportowane w miarę możliwości w stałej temperaturze i zasadniczo nie powinny być chłodzone przed sprzedażą konsumentowi końcowemu."
(pkt. 7 Preambuły do rozporządzenia nr 589/2008/WE)
Przed skraplaniem pary wodnej na skorupkach jaj chroni opakowanie z masy papierowej – ulotka informacyjna do pobrania.
Uszkodzenie kutikuli:
"Uszkodzenie barier fizycznych na skorupie, takich jak kutikula, może prowadzić do przedostawania się bakterii przez skorupkę i do utraty wilgoci, co zwiększa ryzyko dla konsumentów, zwłaszcza w przypadku, jeżeli warunki późniejszego suszenia i przechowywania nie są optymalne."
(Pkt. 8 Preambuły do rozporządzenia nr 589/2008/WE).
Kutikula jest pierwszą warstwą zewnętrzną skorupy, której podstawowym składnikiem chemicznym jest mucyna posiadająca zdolność ochronną wobec drobnoustrojów. Kutikula otaczając pory skorupy stanowi istotny czynnik ochrony zarówno pod względem mechanicznym jak i chemicznym. Dlatego nie są wskazane jakiekolwiek czynności powodujące uszkodzenie kutikuli.
(Prof. dr Tadeusz Trziszka, artykuł pt. „ Naturalne bariery obronne jaj.”)
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl